IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber ще предлага автономни превози в САЩ чрез технологията на Waymo

След години на съдебни битки двете компании се споразумяха да работят съвместно в популяризирането на роботизираните превозни средства в рамките на споделената мобилност

13:20 | 25.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за споделено пътуване Uber Technologies Inc. скоро ще започне да предлага пътувания с роботизирани автомобили чрез партньора си Waymo, звено на Alphabet Inc., съобщава Bloomberg, цитирайки двете компании. Този ход помага на автономните превозни средства да направят стъпка напред към широката търговска употреба.

По-късно тази година Uber ще започне да превозва пътници и да извършва доставки в части от Аризона, използвайки автомобили, оборудвани с технология за автономно шофиране на Waymo. Услугата ще бъде ограничена до определен брой превозни средства в зона от над 300 км, част от по-големия район на Финикс, където работи Waymo.

„Напълно автономното шофиране бързо се превръща в част от ежедневието и ние сме развълнувани да въведем невероятната технология на Waymo в платформата на Uber“, изтъква главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшахи.

Като част от партньорството потребителите ще могат да се възползват от услугите на Waymo чрез приложенията на Uber за превоз и доставка, добавят компаниите.

„Uber отдавна е лидер в споделеното пътуване, управлявано от хора, и съчетаването на нашата водеща технология и изцяло електрическия флот с тяхната клиентска мрежа предоставя на Waymo възможност да достигне до още повече хора“, споделя Текедра Мауакана, съизпълнителен директор на Waymo.

Партньорството представлява своеобразна кулминация в сближаването на две компании, които преди водеха ожесточен спор за самата технология в основата на сделката. Тогава Uber имаше собствени амбиции за реализиране на автономни коли, но компанията се отказа от тези планове, след като Waymo заведе дело, обвинявайки Uber и неин инженер, че са откраднали технологията на звеното на Alphabet.

Uber постигна извънсъдебно споразумение и трябваше да плати на Waymo 245 млн. долара в акции през 2018 г.

Новото споразумение ще разшири значително достъпа на технологията на Waymo до повече клиенти, докато компанията увеличава усилията си да изгради търговски жизнеспособен бизнес. В допълнение към операциите си във Финикс, Waymo предлага роботизиран превоз в Сан Франциско и провежда тестове в Остин и Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още