IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota инвестира още 328 млн. долара в производство на хибридни пикапи в Мексико

Компанията е вложила близо 1,2 млрд. долара в завода в мексиканския щат Гуанахуато от началото на неговата производствена дейност

13:03 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. ще инвестира допълнителни 328 млн. долара в завод в мексиканския щат Гуанахуато, тъй като се стреми да адаптира производствените си процеси за нова хибридна версия на пикапа Tacoma, съобщава Ройтерс.

„Новата версия на „мексиканския пикап“ ще бъде хибридно-електрическа, което означава, че Гуанахуато вече ще бъде част от производствената стратегия за електрификация на компанията“, изтъкват от Toyota.

Средствата ще помогнат за адаптирането на производството за новия модел Tacoma за пазарите в Северна Америка, добавят от концерна.

Toyota  вече инвестира близо 1,2 млрд. долара в Гуанахуато, откакто откри завода, който осигурява повече от 2500 работни места.

Автоконцерните по целия свят засилват производството на електрически превозни средства за сметка на такива с двигател с вътрешно горене, тъй като се стремят да се съобразят с по-строгите правила за емисиите, предназначени да ограничат въздействието от изменението на климата.

Въпреки че Мексико, ключов център за производство на автомобили, произвежда голям брой електрически превозни средства, много от тях се изнасят към пазари като САЩ, защото остават твърде скъпи и непрактични за шофьорите в голяма част от страната, където липсва цялостна мрежа от зарядни станции.

Мексико има около 1100 станции за зареждане, предимно групирани в големите градове, ограничаващи шофирането с електромобили на дълги разстояния. Хибридните превозни средства обаче могат да осигурят стъпка напред в трансформацията на страната към по-зелен транспорт.

През март Tesla заяви, че ще отвори гигафабрика в северния мексикански щат Нуево Леон, тъй като електрическият концерн се стреми да разшири глобалното си производство.

На миналогодишната среща на върха за климата COP27 Мексико, третият по големина източник на парникови газове в Америка, обеща да увеличи пазарния дял на електромобилите от общите продажби на 50% до 2030 г. и обяви, че ще разшири своя капацитет за чиста енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още