IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota е продала повече електромобили от януари до април, отколкото за цялата 2022 г.

Силното представяне на концерна през април се дължи на скока в продажбите в Китай и Япония

11:23 | 30.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на Toyota Motor Corp. нарастват с близо 5% през април спрямо същия месец година по-рано, стимулирани от по-силното търсене на хибриди и бензинови автомобили в Япония и Китай, съобщава Ройтерс.

Японският автомобилен производител отчете и по-силни продажби на електромобили отвъд родния пазар, с което общият обем на доставени изцяло електрически коли на Toyota за първите четири месеца надхвърля постигнатото през 2022 г.

През април Toyota е продала 800 863 автомобила в световен мащаб, като тук се включват и продажбите на марката луксозни модели Lexus, което представлява увеличение от 4,9% в сравнение със същия месец на миналата година, когато продажбите пострадаха силно от недостига на компоненти, предизвикан от пандемията от коронавирус.

Продажбите на хибриди в Япония, включително новия Prius, отчитат силен скок от 59,2% на годишна база, достигайки 125 326 броя, с което концернът изпреварва ръста от 21,5% при общите продажби на местния пазар за април.

В Китай продажбите на Toyota скачат с 46,3% до 162 554 броя в сравнение със същия месец на предходната година, възстановявайки се от удара, свързан с пандемията от предходната година.

През април автомобилният производител е продал 8584 електромобила в световен план, което представлява над 1% дял от глобалните му продажби в рамките на месец – първото подобно постижение на Toyota, която е обвинявана, че се включва изключително бавно в глобалната надпревара за електрификация на продуктовата гама.

По този начин общият брой продадени електромобили на Toyota за първите четири месеца достига 26 057, което е повече от продадените през цялата 2022 г. 24 466 изцяло електрически коли.

В началото на май Toyota представи консервативна прогноза за печалбата за текущата фискална година, която приключва в края на март 2024 г., докато новият главен изпълнителен директор Коджи Сато иска да изпълни обещанието си за бързо разширяване в посока електрическа мобилност – сфера, в която компанията изостава от своите конкуренти.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял представи прогноза за целогодишната оперативна печалба от 3 трлн. йени, което е в съответствие с оценките на анализаторите. Приходите от продажби вероятно ще достигнат 38 трлн. йени.

За последната фискална година, приключила през март, Toyota отчете оперативна печалба от 2,7 трлн. йени, надминавайки прогнозата на анализаторите за 2,63 трлн. йени, както и собствената си консервативна оценка за 2,4 трлн. йени. Приходите от продажби растат с 18 на сто до 37,2 трлн. йени, което е повече в сравнение с пазарните очаквания за 36,4 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
OHЯ
преди 10 месеца
Тойота 26 хил , а само модел игрек на Тесла 260 хил ! Ама така е като закъснееш безвъзвратно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още