IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW предоставя на германските шофьори това, което засега Tesla само обещава

Баварският концерн получи регулаторно одобрение за употреба на система за автономно шофиране по магистрали при скорост до 130 км/ч

14:34 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск обича да нарича своята система за подпомагане на водача „автопилот“ (Autopilot), въпреки че превозните средства на компанията не разполагат с функция за напълно автономно придвижване. Сега, за първи път в Германия, BMW AG представя технология, получила одобрението на Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA), която се доближава много до това, което американският милиардер обещава, пише Automobilwoche.

Базираната в Мюнхен компания е първият производител на автомобили, който получи зелена светлина от KBA за използване на функция за частично автономно шофиране при скорости до 130 км/ч. На практика това означава, че клиентите на BMW могат при определени условия да свалят ръцете си от волана и да се наслаждават на германския аутобан.

Системата, която често се нарича сред служителите на BMW Hands-free-130, преди това беше достъпна само в САЩ и Канада и се използваше като вградена опция за 7-Series. Тази функция не беше налична в Германия. Тук BMW ще използва системата в най-новата версия на 5-Series.

BMW работи с нов софтуерен пакет и 5G технология в подкрепа на системата. Използваният комплект включва комбинация от камери, ултразвукови и радарни сензори, както и карта с висока резолюция, която се коригира чрез прецизно GPS позициониране. Софтуерните актуализации, извършвани безжично, имат за цел да поддържат картата и необходимата технология актуални.

Одобрената в Германия система обаче не е от трето ниво на автономност, а от второ плюс. При трето ниво отговорността по време на пътуване се прехвърля върху превозното средство.

Mercedes остава единственият производител, който предлага система от трето ниво на автономност на пазара – т.нар. Drive Pilot.

В момента двата производителя се борят за технологично надмощие при системите за автономно шофиране, като се очаква до края на годината BMW да комерсиализира своя система от трето ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още