IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на електромобили Lordstown подаде молба за защита от фалит, ще съди Foxconn

Американската компания чака оферти за придобиване

12:54 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Lordstown Motors подаде във вторник молба за защита от фалит и се обяви за продажба, след като не успя да разреши спора относно обещаната инвестиция от тайванската компания Foxconn, съобщава Ройтерс.

Lordstown, кръстен на едноименния град в Охайо, където е базиран, подаде молба за защита от фалит в съда в Делауеър и едновременно с това предприе съдебни действия срещу Foxconn.

В своята жалба Lordstown обвинява тайванската компания в подвеждащо поведение и за поредица от неспазени обещания, свързани със споразумението за инвестиране на до 170 млн. долара в американския концерн.

По-рано Foxconn инвестира около 52,7 млн. долара в Lordstown като част от споразумението им и в момента държи приблизително 8,4% дял в компанията.

Lordstown твърди, че Foxconn се въздържа от закупуването на допълнителни акции въпреки поетия ангажимент, като по този начин тайванското дружество е подвело своя партньор относно сътрудничеството им относно плановете за развитие на електромобилните технологии.

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, заяви, че Lordstown е нарушила инвестиционното им споразумение, когато акциите на автомобилния производител са поевтинели до под 1 долар.

В съдебния иск Lordstown изтъква неизпълнението на поетите от Foxconn ангажименти за финансиране и отказ да се включи в инициативи, които се е предполагало, че тайванската компания трябва да подкрепя.

Основаната през 2018 г. Lordstown сигнализира по-рано този месец, че планира да заведе дело срещу Foxconn, след като получи писмо от тайванците, в което се посочва, че е малко вероятно да бъде направена нова инвестиция.

Според Lordstown партньорското дружество ѝ е причинило „материална и непоправима вреда“.

Електрическият пикап Endurance на Lordstown Motor. Снимка: Bloomberg L.P. Електрическият пикап Endurance на Lordstown Motor. Снимка: Bloomberg L.P.

Още през май американската компания предупреди, че е възможно скоро да подаде молба за защита от фалит.

Основният продукт на автомобилния производител е електрическият пикап Endurance, който се произвежда в бившата монтажна фабрика на General Motors в Лордстаун, Охайо. Lordstown продаде завода на Foxconn през 2022 г.

Ако Lordstown не успее да намери спасител, желаещ да възобнови пълното производство на Endurance, фабриката в Охайо, която сега е собственост на Foxconn, може да се превърне в привлекателна цел за чуждестранните производители на автомобили, които търсят начини да установят или разширят своето производство в САЩ на фона на щедрите стимули, включени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Lordstown все още няма оферта за покупка, изтъкват от компанията.

Главният изпълнителен директор Едуард Хайтауър заяви пред Ройтерс, че бизнесът с Endurance може да се окаже привлекателен за друг автомобилен производител, който търси бързо навлизане на пазара на електромобили в момент, когато политиката на администрацията на президента Джо Байдън се опитва да ограничи продажбите на нови конвенционални превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още