IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската AB Volvo отчете по-голяма от очакваното тримесечна печалба

Повишените цени на камионите и контролът върху поръчките помагат на концерна да запише силно второ тримесечие

18:17 | 19.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на камиони AB Volvo отчете по-голям от очакваното ръст на коригираната печалба за второто тримесечие, която се увеличава с 57%, подкрепена от повишените цени на превозните средства, съобщава Ройтерс.

„Успяхме да подобрим маржовете, като същевременно управлявахме инфлацията при разходите и увеличените смущения във веригата на доставки“, изтъква главният изпълнителен директор Мартин Лундстед.

Оперативната печалба на концерна преди приспадане на такси за преструктуриране и правни искове скочи до 21,7 млрд. крони (2,1 млрд. долара), надминавайки медианната прогноза на анкетирани от Refinitiv анализатори за 18,4 млрд. крони.

Междувременно поръчките за периода се свиват с 10%, което според Лундстед се дължи отчасти на нежелението на Volvo да поеме твърде много поръчки, както и отчасти в резултат на предпазливостта сред купувачите.

Производителите на камиони от няколко години управляват внимателно натрупването на поръчки, като се стремят да избегнат прекомерните срокове за изпълнение на фона на глобалния недостиг на ключови компоненти.

Анализаторите на JPMorgan посочват в бележка до клиенти, че компанията е постигнала солидни резултати чрез стабилно представяне във всички направления.

Volvo също повиши прогнозата си за продажбите на тежкотоварни камиони в цяла индустрия в Европа и Северна Америка, като каза, че сега очаква 330 хил. продажби спрямо предишната оценка за 320 хил. броя, като отбеляза, че големите фирмени автопаркове продължават да заменят по-старите камиони с нови.

Междувременно компанията, която планира 50% от продажбите на камиони да бъдат на електрически автомобили до 2030 г., наблюдава приток на поръчки за електрически тежкотоварни превозни средства през последните тримесечия, тъй като бизнесът засилва ангажиментите си да постигне въглероден неутралитет. С очакваното нарастване на търсенето Volvo започна да увеличава производството в заводите си в Швеция, Франция и САЩ, като също така очаква да започне производство в нова фабрика в Белгия през третото тримесечие на 2023 г

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още