IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските автопроизводители масово изостават от своите цели за продажби

За момента Li Auto се представя най-добре, но дори тя достига само 46% от целта си към края на юни

14:25 | 21.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите производители на автомобили в Китай изостават от целите си за продажбите, което предполага, че ценовата война, която обхвана най-големия автомобилен пазар в света през първата половина на годината, ще продължи, докато концерните се надпреварват да изпълнят плановете си, пише Bloomberg.

От 10 големи производителя, анализирани от медията, нито един не е постигнал 50% от годишните си цели за продажбите в средата на годината. За момента Li Auto Inc. се представя най-добре, но дори тя достига само 46% от целта си към края на юни. Най-продаваната марка в страната, BYD Co., достигна 42%, след като значително повиши целта си за продажбите за годината до 3 млн. превозни средства.

Повечето от тези компании изоставаха от целите си и преди година, но тогавашната ситуация беше свързана с ефектите от анти-Covid мерките на Китай и блокировките, които някои градове, включително Шанхай, наложиха.

Този път разминаването с целите се случва въпреки ценовите отстъпки, които автоконцерните предлагат. До известна степен дори намаленията на цените са виновни за пропуснатите цели, тъй като насърчиха потребителите да отложат покупките с надеждата, че превозните средства ще поевтиняват още.

„Намаляването на цените по ирония на съдбата не увеличи продажбите твърде много през първата половина на годината“, коментира Стивън Дайър, базиран в Шанхай управляващ директор на консултантската компания AlixPartners. Според него настроенията на потребителите могат допълнително да бъдат засегнати от забавящата се икономика на Китай през второто полугодие.

Въпреки че страната остави зад гърба си пандемичните ограничения, тя продължава да среща трудности в опита си да се възстанови икономически. Потреблението се забавя, докато младежката безработица надхвърля 20%.

Но има и известна доза оптимизъм. Китай е огромен пазар и продажбите на големите автопроизводители растат, както и цените на техните акции. Общите продажби на нови автомобили през първата половина на 2023 г. нарастват с 2,7 на сто до 9,52 млн. броя, като обемите надхвърлят тези в САЩ, Австралия и Бразилия, взети заедно.

Все пак растежът е далеч под близо 30-процентното увеличение, отчетено през същия период на 2021 г. 

Седем от 10-те най-големи производителя на автомобили в Китай отчитат по-бавен напредък към постигане на целите си в сравнение с първото полугодие на 2022 г. Li Auto Inc., Great Wall Motor Co. и Zhejiang Geely Holding Group Co. са трите компании, които надминават предишния си темп.

И докато BYD повиши целта си за 2023 г., други пет концерна потвърдиха или понижиха своите спрямо 2022 г.

Ценовата война, която беше стартирана и поддържана до голяма степен от Tesla Inc. и доведе до съкращения на цените с повече от 20% при някои марки, изглежда отшумява, особено след като група автомобилни производители, включително компанията на Илон Мъск, обещаха да избягват необичайни корекции в цените пред китайските власти по време на специално събитие. В крайна сметка подписания от компаниите документ беше оттеглен два дена по-късно.

Малко след това General Motors Co. намали с 60 хил. юана (8350 долара) цената на своя Cadillac Lyriq. Някои търговци на марки като Geely и Nissan Motor Co. предлагат отстъпки от 3 хил. юана до 45 хил. юана. Производителите на автомобили с двигатели с вътрешно горене представиха някои от най-големите отстъпки, за да разчистят своите запаси, докато китайските потребители се насочват към по-екологични варианти.

„Ако потребителските настроения продължат да се влошават, е възможно натрупаното търсене да остане незадоволено през втората половина на годината“, коментира Дайър от AlixPartners, който очаква продажбите на дребно на леки автомобили в Китай да нараснат с 3% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още