IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis и Samsung ще строят втори завод за батерии за електромобили в САЩ

Не се уточнява къде ще бъде построен новият завод, който се предвижда да влезе в експлоатация в началото на 2027 г.

17:40 | 24.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилостроителната група Stellantis обяви, че съвместно с технологичния гигант Samsung ще построят втори завод в САЩ за производството на батерии за електрически превозни средства, предаде Associated Press.

Производителят на автомобили съобщи, че с подразделението на южнокорейската корпорация за производство на батерии и електронни компоненти - Samsung SDI, са подписали меморандум за разбирателство за изграждането на новата фабрика. Тя ще бъде създадена от съществуващото общо предприятие между двете корпорации, наречено StarPlus Energy.

Не се уточнява къде ще бъде построен новият завод, който се предвижда да влезе в експлоатация в началото на 2027 г. 

Първото съвместно предприятие в САЩ между Stellantis и Samsung, което се изгражда в градчето Кокомо, щата Индиана, е планирано да започне да произвежда батерии в началото на 2025 г. В него ще бъдат наети до 1400 души. Строежът му се оценява на около 2,5 млрд. долара. 

Stellantis планира половината от автомобилите и пикапите, които ще продава в САЩ към 2030 г., да са изцяло електрически. За Европа корпорацията планира да продава само електрически превозни средства към началото на следващото десетилетие.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още