IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският пазар на автомобили се възстановява през юли

Данните излизат ден след като президентът Владимир Путин призова държавните органи да спрат да използват чуждестранни коли

17:23 | 04.08.23 г.
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Продажбите на автомобили в Русия са скочили със 168,8% на годишна база през юли, отчасти възстановявайки се от спада през 2022 г., показва данни от петък, ден след като президентът Владимир Путин призова държавните органи да спрат да използват чуждестранни коли и да подкрепят местното производство, съобщава Ройтерс.

Руската автомобилна индустрия разчиташе сериозно на инвестиции, оборудване и части от чужбина и бе тежко ударена от последствията от западните санкции над Русия заради инвазията в Украйна. Продажбите се сринаха с 59% през 2022 г., а много чужди производители напуснаха страната.

Анализаторската агенция „Автостат“, цитирайки данни на партньорската консултантска компания PPK, заяви, че през юли са били продадени 95 654 превозни средства спрямо 84 407 през юни и само 35 584 през юли 2022 г.

Путин каза на среща с представители на производствената индустрия в четвъртък, че някои министерства са поискали разрешение да продължат да купуват чуждестранни автомобили.

„Казах, че това трябва да е абсолютно изключение и всички официални лица в страната трябва да карат местни автомобили“, заяви Путин, казвайки на представителите, че трябва да се стремят да разработват местни брандове, местни автомобили и други местни продукти.

Самият Путин кара Mercedes-Benz по Кримския мост, свързващ Южна Русия с анексирания Кримски полуостров през декември – два месеца, след като експлозия увреди един от емблематичните инфраструктурни проекти на президента.

Киев иска Москва да върне обратно Крим.

Руските автомобили обаче може да не успеят да отговорят на търсенето. Китайските производители заграбват пазарен дял в Русия, възползвайки се от отлива на западни играчи, показват данни на индустрията.

Китайските компании увеличават и продажбите си в Русия чрез сглобяване на автомобили във фабрики, освободени от компании като Renault и Nissan, установява Ройтерс.

Руската „Лада“ държи първото място на вътрешния пазар с дял за януари-юни от 32,6% спрямо 21,6% миналата година.

Делът на „Лада“ се понижава леко през юли на годишна база, тъй като продажбите на китайските производители на автомобили продължават да растат бързо, показват данните.

Китайските марки, като Haval, Chery и Geely, заемат следващите шест места по отношение на пазарен дял през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още