IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният финансов директор на Tesla се оттегля от поста си

Той ще остане до края на годината в компанията, за да помогне за плавния преход

10:45 | 08.08.23 г.
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Главният финансов директор на Tesla Зак Къркхорн се е оттеглил от поста си в петък, обяви автомобилният производител в понеделник сутринта в документи до регулаторите. Главният счетоводител на Tesla Вайбхав Танеджа е назначен за нов финансов директор и ще изпълнява и двете роли едновременно, пише CNBC.

Цената на акциите на Tesla се потопи с близо 3% след обявяването на новината, но се възстанови и приключи търговията снощи с по-малко от 1% понижение за деня.

Къркхорн ще остане в Tesla до края на годината, за да помогне в прехода, показва документ до Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Къркхорн беше финансов директор от март 2019 г., но работи за Tesla от 2010 г. насам.

„Докато прехвърлям отговорностите си, за да подкрепя този преход, искам да благодаря на талантливите, отдадени и трудолюбиви служители в Tesla, които постигнаха неща, които мнозина смятаха за невъзможни“, написа Къркхорн в LinkedIn.

Оттеглянето на Къркхорн бележи втората смяна на финансов директор в Tesla за малко повече от четири години. Когато предишният финансов лидер Дийпак Ахуджа напусна Tesla през 2019 г., акциите на компанията понижиха стойността си с 4,5%.

Танеджа, наследникът на Къркхорн, работи в автомобилния производител от 2017 г. Той е бил част от екипа на SolarCity, преди да се присъедини към Tesla при придобиването на компанията от автомобилния гигант за 2,6 млрд. долара. Преди това Танеджа е работил в PwC в продължение на около 17 години. PwC е одитор на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още