IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla пуска нови версии на Model S и Model X, които са с 10 хил. долара по-евтини

По-евтините версии предлагат по-малък пробег и по-бавно ускорение спрямо предишните варианти

10:17 | 15.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. добави две нови версии с по-малко спецификации на Model S и Model X за потребителите в САЩ и Канада, които са с 10 хил. долара по-евтини от другите варианти, съобщава Bloomberg.

Това е поредната мярка на базираната в Остин, щата Тексас, компания за засилване на битката срещу конкуренцията в ценовата война, която тя започна в края на миналата година.

По-евтините версии предлагат по-малък пробег и по-бавно ускорение спрямо предишните варианти. Версията на Model S, Standart Range, се продава при цена от 78 490 долара, докато тази на Model X се предлага срещу 88 490 долара, става ясно от информация, споделена на американския сайт на концерна.

Като дял от общите продажби на Tesla в глобален план Model X и S изостават значително от по-популярните Model 3 и Y. Те представляват около 5% от общото търсене през второто тримесечие. За разлика от Model 3 и Y тези два модела не отговарят на условията за данъчни отстъпки и федерални помощи, заложени в приетия миналия август Закон за намаляване на инфлацията (IRA).

През юли главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че Tesla ще трябва да продължи да намалява цените, ако централните банки запазят досегашния курс на затягане на паричната политика, за да стимулира производството и продажбите на фона на засилващата се конкуренция, особено в Китай.

В понеделник Tesla намали цената на версиите на Model Y, Long Range и Performance, с 14 хил. юана (1900 долара) до съответно 299 900 юана и 349 900 юана. Междувременно застрахователната субсидия в размер на 8000 юана за новопридобити автомобили Model 3 със задно задвижване беше удължена до края на септември.

Доставките на Tesla в Китай се сринаха с 31% през юли до най-ниското им ниво за тази година – точно когато производителят на автомобили планира скоро да представи обновения седан Model 3 Highland, който ще се произвежда в неговата фабрика в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още