IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да забранят вноса на електромобилни батерии от Китай

Решението на Вашингтон отразява прилагането на новия закон за борба с принудителния труд във веригите на доставки, фокусиран върху Синдзян

21:04 | 17.08.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електромобилните батерии и други автомобилни компоненти са поредните продукти, които се разглеждат от Вашингтон в усилията му да прекъсне връзките на САЩ с принудителния труд в китайските вериги на доставка, съобщава Ройтерс, цитирайки документ, видян от агенцията.

Досега прилагането на сравнително новия американски закон, който забранява вноса на стоки, произведени в Синдзян, Китай, се фокусираше главно върху слънчевите панели, доматите и памучното облекло. Но сега в списъка с компоненти, които могат да се сблъскат с подобна забрана, попадат литиево-йонните батерии, гумите и основните автомобилни суровини алуминий и стомана.

Щателната оценка на продуктите, предназначени за сглобяване на автомобили, от американската служба за митническа и гранична защита (CBP) сигнализира за предстоящи проблеми за автопроизводителите, които ще се нуждаят от солидно доказателство, че техните вериги на доставка нямат връзки със Синдзян. САЩ вярват, че в този район китайските власти упражняват насилствен труд по отношение на уйгурите ви други мюсюлмански малцинствени групи в специални лагери

Пекин отрича всякакви злоупотреби с правата на човека.

Действащият от над година Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (UFLPA) вече възпрепятства развитието на проекти за слънчева енергия, тъй като задържаните пратки от панели лежат в складовете на САЩ. Темпът на инсталиране на големи слънчеви енергийни съоръжения за комунални услуги се забавя с 31% миналата година поради ограничените доставки на панели, изтъква търговската група към Американската асоциация на индустриите за соларна енергия, която казва, че условията са се подобрили донякъде през тази година.

Както слънчевата енергия, така и захранваните с батерии електрически превозни средства представляват важни индустрии в стремежа на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да премахне зависимостта на страната от изкопаемите горива и да засили битката срещу изменението на климата.

Когато пратките бъдат задържани, CBP предоставя на вносителя списък с примери за продукти от предишни прегледи и вида документация, необходима, за да докаже, че стоките не са произведени с принудителен труд.

Този документ, чиято скорошна версия беше получена от Ройтерс, беше актуализиран между април и юни тази година, за да включва батерии, гуми, алуминий и стомана, споделя говорител на CBP. Когато законът започна да се прилага миналата година, агенцията се фокусира основно върху трите стоки, идентифицирани като високи приоритети в рамките на UFLPA: памук, домати и полисилиций - суровината, използвана в направата на слънчеви панели.

„Времето на тези промени не отразява никакви конкретни изменения в стратегията или операциите“, добавя говорителят на CBP. Според него списъкът от осем вида продукти „не е изчерпателен“.

В доклад до Конгреса от миналия месец относно прилагането на UFLPA, CBP изброи литиево-йонните батерии, гумите „и други автомобилни компоненти“ сред „потенциалните рискови области“, които наблюдава.

Разширеният фокус е отразен в данните на CBP, които показват, че 31 автомобилни и аерокосмически пратки са били задържани съгласно UFLPA от февруари тази година. Броят на задържаните пратки от неблагородни метали, като алуминий и стомана, също скача като стойност от около 1 млн. долара на месец в края на 2022 г. до над 15 млн. долара на месец.

CBP заяви, че не е в състояние да разкрие допълнителна информация, свързана с дейностите по прилагане на разпоредбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 месеца
До: wart: Това, което казват щатите, НЕ Е онова, което ги мотивира. Стандартно и обикновено лъжат, като основна грижа им е наличието на конкуренция и собственото НЕсправяне със ситуацията. И от девет кладенци вода ще ти докарат, за да им се вържеш. Стар наглоскаски номер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: Pyramid ... ще счупят трите най-големи китайски фабрики за леене на полисилиции ... през това време , докато в Поднебесната се скъсват от смях , в ЕС ще си вдигнем нашата фабрика и в УСАто ще си вдигнат техната ... пък чайниците ще продават нахилени в рассия и Африка мегатонове полисилиций ... това ще ни даде отсрочка да си възстановим производството на фотоволтаични вафли в ЕС и УСА до приличен годишен капацитет от около 50ГВт ... тук не иде реч за пари а за енергийна сигурност ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
До: wart ... що ?! в Поднебесната имат ли Социално застраховане , квото и да означава това ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
wart
преди 8 месеца
"'''' САЩ вярват, че в този район китайските власти упражняват насилствен труд по отношение на уйгурите ви други мюсюлмански малцинствени групи в специални лагери"''''' Тая сг..ан как се трогнал как пролива крокодилски сълзи когато на година хиляди умират тъй като нямат Социално застраховка когато вече милиони живеят по улиците и техният брой се увеличава с всеки изминат ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 месеца
Те спират вноса на батерии, и китайците ***, ***, *** като мухи. ОТ СМЯХ, РАЗБИРА СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 месеца
"САЩ може да забранят вноса на електромобилни батерии от Китай. Решението на Вашингтон отразява прилагането на новия закон за борба с принудителния труд във веригите на доставки, фокусиран върху Синдзян"Лелийййй, ей сега всеки, са притесниха, и напра'у съ разплакахъ. Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още