IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лука де Мео: Европа трябва да догони Китай при електромобилите

Renault се готви да представи нова електрическа версия на Scenic, чийто пазарен дебют е планиран за първото тримесечие на 2024 г.

21:00 | 04.09.23 г. 1
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е „силно конкурентен“ по отношение на пазара на електромобили и Европа трябва да го догони, докато Renault се готви да представи и нова електрическа версия на популярния си модел Scenic, споделя главният изпълнителен директор на френската автомобилна група Лука де Мео, цитиран от Ройтерс.

„Китай е много конкурентен, когато става въпрос за веригата на доставки на електрически превозни средства... трябва да наваксаме бързо“, предупреждава Де Мео в интервю за RTL Radio в кулоарите на автомобилното изложение IAA в Мюнхен.

Той добави, че Renault ще разкрие цените за новия Scenic по-късно през годината, като дебютът на версията е планиран за първото тримесечие на 2024 г.

Тъй като конкуренцията в лицето на китайските компании се засилва, Renault обяви по-рано тази година, че се стреми да намали производствените разходи за своите електрически модели с 40%. Финансовият директор на компанията Тиери Пиетон каза, че най-добрият начин да се избегне ценовата конкуренция е чрез ограничаване на собствените разходи за производство.

Според Де Мео Renault ще започне да отчита значително по-ниски производствени разходи от втората половина на тази година благодарение на спада в разходите за суровини.

„Ясно е, че сме в конкуренция и че времето е от съществено значение, но това е бизнесът, с който се занимаваме“, изтъкна той.

Подобно на други производители на електромобили, Renault също е изправен пред засилен натиск от американския конкурент Tesla, който намали цените няколко пъти тази година, въпреки че това изяде от маржовете му.

В края на юли Renault отчете печалба за първото полугодие, която надмина очакванията на анализаторите и първоначалните оценки на компанията, която продължава да отчита силно търсене, след като повиши цените на някои нови модели. Резултатите на Renault са идентични с тези на други конкуренти, които се представят добре през разглеждания период, въпреки че потребителите са притиснати от скока в лихвите и ускорената инфлация, докато веригите на доставки се стабилизират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
Ще стигнете Китай, ама той трябва да спре за да имате шанс! :-))) Иначе там, хиляди нови електрички гният и замърсяват по полетата никому ненужни. Произведени просто, защото държавата дава субсидии. Още една фалшива "еко" идея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още