IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж надделя над Берлин: ЕК започва разследване срещу китайските електромобили

Изкуствено поддържаните ниски цени на произведените в Китай модели изкривява пазара, изтъква председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

11:18 | 13.09.23 г. 2
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) ще започне антидъмпингово разследване на китайските електрически превозни средства, заяви председателят на изпълнителната власт в Европейския съюз (ЕС) Урсула фон дер Лайен по време на своята Реч за състоянието на блока. По този начин Брюксел отговори на призивите на Франция да стартира подобно разследване, след като Париж изрази притеснение относно инвазията на китайските автомобилни компании в Европа, съобщава Politico.

Решението на ЕК следва месеци на натиск от страна на френските власти и техните представители в ЕК, докато китайските автомобилни марки постепенно свиват пазарния дял на европейските си конкуренти в региона. Междувременно Германия, основният регионален производител на автомобили в Европа, се противопоставя на всякакви наказателни мерки, като се има предвид, че нейните автомобилни компании разчитат до голяма степен на китайския пазар за своята рентабилност.

„Сега световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електрически автомобили. А цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар“, подчерта Фон дер Лайен в речта си. „Така че мога да обявя днес, че Комисията започва антисубсидийно разследване на електрическите превозни средства, идващи от Китай. Европа е отворена за конкуренция, а не за надпревара чрез подбиване на цените“, изтъкна още председателят на ЕК.

Подобно разследване би могло да тласне Европа да наложи допълнителни данъци срещу китайските превозни средства, за които смята, че се продават нечестно евтино, за да надвият европейските конкуренти. В по-широк план това бележи поредната стъпка в преминаването на Европа от най-големия блок за свободна търговия в света към изграждане на нейните търговски защити в епохата на деглобализация, пише още Politico.

Вероятно разследването ще бъде на първо място в дневния ред на търговския диалог на високо ниво между ЕС и Китай в Пекин, който е условно насрочен за 25 септември, преди двустранната среща на върха по-късно тази година.

В речта си Фон дер Лайен каза още, че макар че Европа трябва да се защитава от нелоялни търговски практики, е също толкова жизненоважно да продължи да води диалог с Китай.

„Намаляване на риска, а не разделяне – това ще бъде моят подход с китайското ръководство“, изтъква тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Така трябва, да не стане като със соларите. Действията на Китай са престъпни - държавата дотира ключови производства за да предложат нереално ниска цена, с което да убият конкуренцията. Добре, че нашите се събудиха накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
браво на французите !! удри ги през ръцете и през краката !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още