IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis влага 160 млн. долара в нов монтажен завод в Южна Африка

Съоръжението се очаква да бъде завършено до края на 2024 г. и ще разполага с производствен капацитет от 90 000 автомобила годишно

21:35 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis NV ще инвестира 3 млрд. ранда (160 милиона долара) за разработване на ново съоръжение за производство на превозни средства в Южна Африка съвместно с държавната Industrial Development Corp. (IDC) и Министерството на търговията, промишлеността и конкуренцията, съобщава Bloomberg.

Групата, която управлява марки като Alfa Romeo, Chrysler и Jeep, подписа през март меморандум за разбирателство с правителството на Южна Африка. Проектът беше финализиран в сряда на среща, на която присъстваха главният оперативен директор на Stellantis за Близкия изток и Африка Самир Черфан, министърът на търговията и промишлеността Ейбрахам Пател и служители на IDC.

Фабриката ще бъде построена в специална икономическа зона близо до пристанищата Нгкура и Порт Елизабет в провинция Източен Кейп, където имат заводи на Mercedes-Benz, Volkswagen AG и Ford Motor Co.

Съоръжението на Stellantis се очаква да бъде завършено до края на 2024 г. и ще разполага с производствен капацитет от 90 000 автомобила годишно.

Подкрепена от правителствени стимули, автомобилната индустрия представлява 4,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Африка и 12,4% от износа на страната за миналата година, като в сектора пряко заетите са 110 000 души, показват данни на Automotive Business Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още