IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция не иска да отлага митата върху електромобилите, договорени с Лондон

Това рискува повторно „отваряне“ на сделката за Brexit, изтъкват държавни френски служители

12:31 | 03.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция не е склонна да отложи митата, които Европейският съюз (ЕС) и Великобритания договориха след Brexit и които ще засегнат търговията с електрическите превозни средства между двете страни, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с плановете на френското правителство.

Съгласно търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство след Brexit 45% от компонентите на електромобилите трябва да са с произход ЕС или Великобритания от 2024 г., като това изискване за батериите достига 50-60%. В противен случай, ако превозните средства не отговарят на този регламент, те ще бъдат обложени с 10-процентни мита при внос във Великобритания или ЕС.

Проблемът е, че нито производителите на автомобили в кралството, нито тези в блока са изградили своите вериги на доставка на електромобили достатъчно ефективно, за да отговорят на тези изисквания и призоваха правилата да бъдат отложени до 2027 г.

Въпреки че френските производители на автомобили, като Renault и Stellantis, ще бъдат засегнати от митата, Франция не е склонна да допусне отлагане на влизането в сила на правилата, защото това би означавало повторно „отваряне“ на сделката между Обединеното кралство и ЕС, за чието договаряне бяха нужни няколко години, изтъкват френски държавни служители.

 „Мастилото едва е изсъхнало“, споделя един източник, пожелал анонимност. „Трябва да сме много, много внимателни с това“, допълва той.

Служителите изтъкват, че Франция чака да види как Европейската комисия ще оцени проблема. Друг служител споделя, че германските политици биха подкрепили отлагане на въвеждането на мита в търговията с Великобритания, въпреки че в Берлин има колебания.

Говорител на ЕК каза, че сделката за Brexit е резултат от преговори, в които Великобритания и ЕС се споразумяха за „общ баланс на ангажиментите“, но добави, че въпросите, повдигнати от двете страни, могат да бъдат разгледани от органи, създадени около дискусиите.

ЕС засега отказва да се съгласи с молбата на Великобритания за отлагане на митата, но производителите на автомобили остават оптимисти, че отлагането може да бъде договорено, изтъкват от британската организация за автомобилната индустрия.

Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) обяви през юни, че Китай ще бъде най-големият бенефициент, ако ЕС не се съгласи с британското искане за отлагане на промените в търговията от 2024 до 2027 г. Лобистката група твърди, че индустрията се нуждае от повече време, за да ограничи зависимостта си при батериите от доставчици, базирани в страни като Китай, Южна Корея и Япония, въпреки стремежа за изграждане на фабрики в Европа.

„Парите се изразходват в подкрепа на електрификацията, а изграждането на европейска верига на доставки се ускорява. Но трябва време. Всички бяхме твърде оптимистично настроени“, изтъква Сигрид де Врис, генерален директор на ACEA, пред Financial Times. „Ние не искаме да променим споразумението за търговия след Brexit... просто ни трябва повече време”, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още