IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на стачките - и GM сключи предварителна сделка с профсъюза

Стачката на служителите продължи шест седмици

18:24 | 30.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

General Motors са постигнали предварителна сделка с профсъюза United Auto Workers (UAW), посочват запознати източници, с което се слага край на шестседмична стачка, която блокира автомобилното производство в САЩ и струва на индустрията милиарди долари, съобщава Bloomberg.

Условията на сделката са до голяма степен подобни на споразуменията, подписани по-рано от Ford Motor и Stellantis, включително увеличение с 25% на заплащането на час, както и надбавки за издръжка за живот за служителите, работили над 4 години за компанията, посочват източниците, поискали анонимност, тъй като нямат право да обсъждат темата публично. Макар че икономическите условия са подобни на тези, постигнати от конкурентите на GM, засега не е ясно дали има различия в условията, включително в пенсионните обезщетения, които бяха една от проблемните точки, посочват източниците.

Членовете на профсъюза трябва да одобрят сделката.

Компанията е последната от легендарните детройтски производители, постигнала споразумение с профсъюза, който започна стачката си на 15 септември. Споразумението на Ford от миналата седмица притисна GM и Stellantis да приключат с преговорите и да се завърнат към работа. Stellantis успя да финализира преговорите с UAW на 28 октомври, след като договори отстъпки по сигурността на работното място.

Акциите на GM поскъпнаха с 3,9% в предпазарната търговия след новината, но след това цената отново отстъпи и в началото на редовната търговия е без промяна.

Миналата седмица както GM, така и Ford оттеглиха насоките си за печалбата, след като стачката помрачи перспективите им. На 26 октомври Ford заяви, че спирането на работата е струвало на компанията 1,3 млрд. долара. GM каза, че разходите около стачката са достигнали 800 млн. долара и към тях ще се добавят поне по 200 млн. долара седмично, ако продължи.

Това е първият път, при който стачки имаше едновременно и при трите производителя от Детройт – залог, с който президентът на UAW Шон Файн накара компаниите да гадаят кой ще е следващият завод, който ще спре работа. Стратегията му се отплати с рекордно увеличение на заплащането и възстановяването на някои придобивки, които профсъюзът загуби по време на финансовата криза преди повече от десетилетие.

UAW разшири спирането на работа в GM на 28 октомври със заводите в Спринг Хил, щата Тенеси. От началото на стачката UAW спря работа в осем завода и 38 съоръжения за разпределение на части на трите производителя. Стачките във Ford и Stellantis приключиха, когато компаниите постигнаха предварителни сделки със синдиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още