IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на електромобилната надежда на Тайван завърши с ценови спад

Настроенията около Foxtron са помрачени на фона на продължаващата ценова война на пазара и ускорената инфлация

14:24 | 20.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Foxtron Vehicle Technologies, звеното на тайванската Foxconn, спадна при пазарния дебют на компанията в понеделник, помрачена от опасенията около препятствията на силно конкурентния електромобилен пазар, съобщава Ройтерс.

Книжата на Foxtron приключиха сесията с ценови спад от 2,7%, след като по-рано през деня поевтиняха с около 9 на сто. Така пазарната капитализация на компанията се понижи до 2,7 млрд. долара.

В допълнение към инфлацията и по-високите лихвени проценти, които повишиха разходите за закупуване на автомобил, производителите на електромобили изпитват проблеми във веригата на доставки, притиснати от продължаващата ценова война, започната от американския концерн Tesla Inc.

„Пазарът на електромобили беше наводнен от ценови намаления от големи играчи като Tesla“, коментират анализатори от Mega International Securities. „Foxtron загуби пари през 2021 и 2022 г. и не смятаме, че това ще се промени през следващите две години“, добавят те.

Foxtron е съвместно предприятие между Foxconn - най-големия подизпълнител на Apple за производството на iPhone - и местния производител на автомобили Yulon. В момента дружеството има само един клиент, Luxgen, който е собственост на Yulon.

Председателят на Foxtron Йън Лиу заяви, че компанията има ясни цели за растеж.

„Foxtron ще изгради основата си в Тайван, използвайки нашия собствен дизайн и импулс на услугите при електромобилите, както и доказаните бизнес модели на Foxconn, за да насочи навлизането ни в основните пазари в Северна Америка, Югоизточна Азия“, изтъква той.

Foxtron набра 235 млн. долара при своето първично публично предлагане (IPO).

Лиу отказа да коментира какви планове за извънредни ситуации има Foxconn, ако основателят Тери Гу реализира кандидатурата си за президент на Тайван, като се регистрира в избирателната комисия, което той трябва да направи до петък (24 ноември).

Миналия месец Китай обяви данъчно разследване на Foxconn - ход, който китайският вестник, разкрил разследването, приписва на недоволството на Пекин от решението на Гу да се кандидатира за държавен глава.

През октомври Лиу се появи на събитие в Тайван с електрическия Model B, съпроводен от Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia Corp. Двамата представиха концепция, наречена AI Factory, чрез която компаниите ще събират данни от електрически превозни средства и след това ще подават информацията обратно, за да направят подобрения в технологията на автомобила.

Още през 2020 г. Лиу беше определил цел неговата компания да завладее 10% от световния пазар на електромобили до 2025 г. Но Foxconn се препъна в някои от по-ранните си инициативи.

Компанията направи крачка в тази посока, след като миналата година придоби в САЩ производствените мощности на финансово закъсалата Lordstown Motors Corp. в Охайо и след това започна да произвежда електромобили за компанията миналия септември. Впоследствие обаче двете фирми влязоха в ожесточен спор, което доведе до обявяване на фалит на Lordstown през юни. Втори потенциален клиент за фабриката в Охайо, IndiEV Inc., подаде молба за защита от банкрут през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още