IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компании от групата на Toyota продават дял в Denso за 4,7 млрд. долара

Набраните средства ще помогнат на японската автомобилна компания да засили ангажимента си към електрификация на продуктовата си гама

14:24 | 28.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor и два филиала на японската автомобилна група планират да продадат около 10% от производителя на компоненти Denso до края на годината, съобщава Ройтерс. Стойността на дела възлиза на около 4,7 млрд. долара, споделят източници, запознати с въпрос.

Продажбата на дял в Denso ще отбележи поредната стъпка на най-големия производител на автомобили в света по пазарен дял в опита му да спечели пари от дялове в компании от групата, докато увеличава производството на изцяло електрически превозни средства - капиталоемко начинание, което изисква финансиране за научноизследователска и развойна дейност.

Toyota, Toyota Industries и Aisin ще продадат акции на Denso на обща стойност около 700 млрд. йени (4,7 млрд. долара) по текущи пазарни цени, изтъкват източниците.

Делът на Toyota Motor от продажбата ще представлява по-малко от половината от въпросните 10%, като Toyota Industries и Aisin ще приберат остатъка, добавят източниците. Denso, ключов доставчик на Toyota, е вторият по големина производител на автомобилни компоненти в света след Bosch.

Denso също планира да изкупи обратно някои от собствените си акции, за да компенсира потенциалния удар върху цената на книжата си.

В изявление Denso казва, че обмисля продажба на акции, обратно изкупуване и други капиталови мерки, но че все още нищо няма окончателно решение по темата. Говорител на Toyota обяви, че компанията не е в състояние да коментира действията на Denso, а говорител на Toyota Industries сподели, че нищо не е решено. Говорител на Aisin отказа коментар.

Японските компании традиционно взимат дялове в своите групови филиали или в бизнес партньори - практика, известна като кръстосано акционерно участие, която според критиците пречи на корпоративното управление.

Компаниите бавно се разделят тези притежания през последните години, но тенденцията набра скорост, след като Токийската фондова борса наскоро призова фирмите да подобрят използването на капитала си.

Toyota Motor, която държи около 24,2% процента от Denso към края на септември, се очаква да остане най-големият акционер в компанията.

Евентуалните купувачи на акциите на Denso най-вероятно ще бъдат местни инвеститори, като цената все още не е определена, добавят източниците.

През юли Toyota обяви, че ще продаде дял на стойност около 250 млрд. йени в телекомуникационната компания KDDI Corp., след като разкри мащабен план за подобряване на пробега и намаляване на разходите за електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още