IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико издаде разрешително на Tesla за строеж на планирания монтажен завод

Теренът, върху който ще се простира заводът, обхваща 261 хектара

23:26 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската автомобилна компания Tesla получи разрешение за ползване на земя от министерството на околната среда на Мексико за изграждане на планирана гигафабрика в северния щат Нуево Леон, съобщава Ройтерс, цитирайки щатските власти.

Теренът, върху който ще се простира заводът на Tesla, обхваща 261 хектара.

През март концернът обяви планове за изграждане на нова монтажна фабрика в Мексико, без обаче да предоставят времева рамка за строежа.

Властите в Нуево Леон изчисляват, че изграждането на подобно съоръжение ще струва повече от 5 млрд. долара, но Tesla все още не е споделила прогноза за капиталовите разходи.

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск каза през октомври, че се колебае дали да продължи с досегашните темпове плановете за строеж на фабрика в Мексико предвид несигурните икономически перспективи.

След коментарите си властите в Нуево Леон казаха, че правителството ще вложи повече от 130 млн. долара за инфраструктура в подкрепа на строителството.

Изграждането на гигафабриката ще генерира приходи за Мексико в размер на около 15 млрд. долара през следващите две години, заяви през октомври губернаторът на Нуево Леон Самуел Гарсия.

Мексико посочи проекта на Tesla като доказателство, че тенденцията на ниършоринг се засилва, тъй като компаниите се стремят да диверсифицират производството си далеч от Азия и да създадат операции по-близо до САЩ.

През ноември икономическият министър на Мексико Ракел Буенростро посочи, че компанията все още не е регистрирала плана за строеж на гигафабрика в ресорното министерство.  Тя добави, че инвестицията, която Tesla планира, изисква определени количества вода, които в момента не са налични поради суша. Националното правителство на Мексико заяви, че ще даде приоритет на водата за битово потребление.

Все пак Буенростро сподели, че все още вярва, че решението на компанията е „твърдо, дори и да се забави“, тъй като нейните доставчици вече се установяват в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още