IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои версии на Model 3 на Tesla губят достъп до пълния размер на субсидиите в САЩ

От 31 декември вариантът на модела със задвижване на задните колела и този с най-голям пробег няма да подлежат на данъчна подкрепа в размер на 7500 долара

16:56 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Версията на електромобилите на Tesla Model 3 със задвижване на задните колела и тази с най-голям пробег ще изгубят достъпа до федералните стимули на стойност 7500 долара след 31 декември въз основа на новите насоки съгласно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ (IRA), информира Ройтерс, цитирайки съобщение, публикувано на сайта на американския автомобилен производител.

Министерството на финансите на САЩ издаде насоки по-рано този месец, в които подробно се описват новите ограничения при компонентите на батериите, които влизат в сила на 1 януари, целящи да диверсифицират местната веригата на доставки спрямо Китай, който доминира при глобалните доставки на суровини за батерии.

„Пълните данъчни стимули ще отпаднат за Model 3 Rear-Wheel Drive и Model 3 Long Range след 31 декември 2023 г. въз основа на текущия прочит на новите насоки на IRA. Резервирайте доставка до 31 декември за пълните федерални стимули“, изтъква компанията.

През април Министерството на финансите обяви, че новите насоки ще намалят федералната подкрепа Model 3 RWD наполовина до 3750 долара, като другите модели на Tesla ще могат да се класират за пълните стимули.

През юли Tesla заяви че федералната подкрепа от 7500 долара за нейните електрически превозни средства Model 3 вероятно ще бъдат намалени след 31 декември, без да уточни причината.

Държавната помощ за покупка на електромобили в САЩ понастоящем изисква 50% от стойността на компонентите на батерията да бъдат произведени или сглобени в Северна Америка, за да отговарят на изискванията за 3750 долара от стимулите, като същевременно 40% от стойността на стратегически важните метали трябва да са доставени в рамките на САЩ или от страна, с която Вашингтон има споразумение за свободна търговия.

Други производители на автомобили като Ford Motor Co. и General Motors Co. очакват да класират своите електромобили за пълната сума на данъчните стимули от следващата година. Германската група Volkswagen също е оптимист относно американската федерална помощ за своите модели с батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още