IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд въвежда нова схема в подкрепа на електромобилите за близо 1 млрд. долара

Чуждестранните производители на електромобили ще имат право да получат до 40% намаление на митата по внос в замяна на обособяване на местно производство

22:30 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайланд заделя 34 млрд. бата (970 млн. долара) до 2027 г., за да финансира амбициозния си план да се превърне в основен производствен център за електрически превозни средства в региона, подновявайки програмата за стимулиране на индустрията, съобщава Bloomberg.

Чуждестранните производители на електромобили ще имат право да получат до 40% намаление на митата по внос, както и облекчен акциз за своите превозни средства, внесени в Тайланд през следващите две години, изтъква Нарит Тердстеерасукди, генерален секретар на Инвестиционен съвет на страната от Югоизточна Азия. В замяна компаниите ще трябва да започнат да произвеждат електромобили на местно ниво до 2027 г.

„Пакетът EV 3.5 ще насърчи повече инвестиции в електрическата мобилност в Тайланд и ще улесни прехода на традиционните играчи към електромобили“, изтъква той, добавяйки: „Пакетът също така ще привлече нови производители на електрически модели да създадат производствени бази в Тайланд“.

Новият пакет подновява амбициите на правителството за развитие на този сектор и за подкрепа на втората по големина икономика в Югоизточна Азия да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Дългогодишен автомобилен производствен център, известен като „Азиатския Детройт“, страната иска да електрифицира 30% от производството на автомобили до 2030 г., за да запази статута си на регионален хъб в ерата на електрификацията.

От стартирането на първата фаза на проекта през 2022 г. Тайланд привлече множество китайски производители на електромобили като BYD Co., Great Wall Motor Co., SAIC Motor и Changan Automobile. Тези китайски играчи бързо започнаха да оспорват господството на традиционните японски и западни производители на автомобили, които отдавна произвеждат и изнасят автомобили с двигатели с вътрешно горене от Тайланд.

Новият бюджет беше одобрен на заседание на кабинета във вторник. Така нареченият пакет EV 3.5 ще влезе в сила на 2 януари, след като текущият набор от стимули изтече в края на тази година. Въпреки че предлаганите ползи са по-ниски от предишната схема, правителството очаква новата програма да облагодетелства 830 хил. електромобила през следващите четири години, включително 454 хил. електрически леки коли, изтъква Нарит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още