IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen отчита обещаващи резултати от тестове на твърдотелни батерии

Разработен от QuantumScape прототип отчита едва 5% загуба на капацитет за съхранение на енергия след повече от 1000 цикъла на зареждане

12:26 | 04.01.24 г. 1
Снимка: QuantumScape
Снимка: QuantumScape

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group обяви, че звеното му за производството на батерии е отчело обещаващи резултати по отношение на твърдотелните клетки - победа за базираната във Волфсбург компания, която се стреми да направи по-ефективни и достъпни електромобили, пише Bloomberg.

Прототип на твърдотелна батерия, разработен от американския стартъп QuantumScape, „значително надхвърли“ целите на индустрията в последните тестове, изтъква VW.

По време на тестове на звеното на германската група за батерии PowerCo, продължили няколко месеца, технологията е отбелязала само 5% загуба на капацитет за съхранение на енергия след повече от 1000 цикъла на зареждане, което се равнява на около 500 хил. изминати километра.

VW казва, че индустриалните цели за тази фаза на развитие са 700 цикъла на зареждане и максимална загуба от 20 процента капацитет.

„Това са много обнадеждаващи резултати“, изтъква ръководителят на PowerCo Франк Бломе, цитиран от Bloomberg. „Крайният резултат от тази разработка може да представлява акумулаторна клетка, която позволява дълъг пробег, може да се зарежда супер бързо и практически не остарява“, добавя той.

QuantumScape се стреми да пусне клетката на пазара „колкото е възможно по-бързо“, споделя от своя страна основателят и главен изпълнителен директор на концерна Джагдийп Сингх. Но увеличаването на производството на автомобилни батерии се оказа трудно и накара компанията да наблегне повече на батериите за потребителска електроника. 

Производителите на електромобили и батерии се надпреварват да комерсиализират нови технологии, включително аноди от следващо поколение и натриево-йонни и твърдотелни батерии, за да захранват електромобилите с по-малко разходи и по-ефективно. Японската група Toyota си партнира с нефтопреработвателната и нефтохимическата компания Idemitsu Kosan Co. за комерсиализиране на твърдотелни батерии, които се очаква да се появят на пазара след 2027 г., докато дъщерното дружество на китайския производител на електромобили BYD Co. изгражда съоръжение за натриево-йонни батерии като част от съвместно предприятие в източната част на Китай.

Твърдотелните батерии заменят конвенционалния течен електролит и сепаратора, две силно запалими части на конструкцията, с твърд сепаратор, изработен от керамика, стъкло или полимери. Тази иновация, ако се докаже, че работи в икономически мащаб, може да направи батериите за електромобили по-безопасни, по-малки и да осигури възможност за по-бързото им зареждане.

Резултатите от теста, извършен в лабораториите на PowerCo в Германия, бяха разкрити първоначално от QuantumScape по време на представяне на финансовия отчет на компанията за третото тримесечие през октомври. Компанията не споменава Volkswagen, най-големия ѝ клиент и основен акционер, по време на отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 месеца
все още са на лабораторно ниво , доста смело го дават ... директори , гигафабрики , търговски марки , маркетинг ... но на сайта им няма нищо за технологичните решения , нямат все още и призматичен модел някакъв , само заявката , че са го направили в тяхна лаборатория ... другите играчи в твърдотелни батерии имат работещи прототипи , които инсталират на популярни електрички и експериментират ... самата технология има две тесни места , за които няма за момента достъпно(ефффтинко) решение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още