IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Honda: Съмнявам се, че роботакситата на Cruise ще навлязат в Токио до 2026 г.

Сега японската компания очаква автономните превозни средства да дебютират в градска среда до края на десетилетието на фона на проблемите на GM в САЩ

13:27 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Honda Motor Co. изглежда вече не е толкова сигурен в своя план да пусне по улиците на Токио, съвместно с американския си партньор General Motors Co., автономни превозни средства, пише Bloomberg.

Според първоначалните цели двете компании трябваше да реализират проект за роботаксита, разработени от звеното на GM Cruise, за платен превоз на пътници из улиците на японската столица до началото на 2026 г.

Сега Honda очаква автономните превозни средства да дебютират в градска среда до края на десетилетието, посочва главният изпълнителен директор Тошихиро Мибе в интервю за Bloomberg Television.

„Предполагаме, че някъде в края на десетилетието ще въведем автономни превозни средства за градска среда“, изтъква Мибе в кулоарите на събитието CES в Лас Вегас. „Очакваме да внедрим по-модерни системи в превозните средства с напредването на технологията“, добавя той.

Малко след като Honda обяви съвместното предприятие с GM през октомври, лицензът на Cruise беше прекратен в Калифорния, което доведе до цялостно изтегляне на роботакситата на Cruise в САЩ. Базираният в Детройт автомобилен производител също спря работата по разработката на автономна шестместна совалка, наречена Cruise Origin, която трябваше да бъде използвана от съвестното предприятие с Honda „в центъра на Токио“.

Според Мибе, въпреки че компанията му се е отказала от плановете за съвместна разработка на по-малки електрически превозни средства с GM, тя ще обмисли други подобни съюзи с американците и други бъдещи партньори.

„За да постигнем целите си, се нуждаем от взаимоотношения, от които печелят всички, така че ние сме много проактивни в създаването на съюзи и GM е един от тях“, посочва шефът на Honda.

Компанията се ангажира да изгради 2 млн. електромобила до 2030 г., като Мибе каза, че Honda се стреми да разшири отпечатъка си в производството на батерии в САЩ и Китай в съответствие с тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още