IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo остава уверена в „огромния растеж“ на пазара на електромобили

По-високите разходи, причинени от прекъсванията на корабоплаването в Червено море, също няма да засегнат клиентите на компанията, изтъква изпълнителният ѝ директор

11:37 | 18.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars остава уверен в "огромния растеж" на пазара на електрически превозни средства, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор Джим Роуън в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, противопоставяйки се на мрачните прогнози на конкурентите.

Базираната в Торсланда компания, чиято цел е електромобилите да представляват половината от общите обеми на продажби до средата на това десетилетие, обяви, че ръстът на търсенето на нейната едноименна марка е по-силен от този на съперниците на масовия пазар.

„Налице е много по-голяма ценова мощ и хората имат повече разполагаеми доходи, така че могат да си позволят, ако искат да карат електромобил“, изтъква Роуън.

Изпълнителният директор на Volvo Cars добави, че за разлика от други корпоративни лидери, той очаква силен растеж в световен мащаб за електрическите автомобили, особено в Европа.

През изминалата година много производители на автомобили предупредиха, че очакваният ръст на електромобилите се забавя поради по-слабото търсене, големите намаления на цените, по-скромните субсидии и проблемите с веригата на доставки.

По-рано Volvo заяви, че няма намерение да участва в ценовата война, разпалена от Tesla, поради позицията си на премиум марка, като отбеляза добри маржове при продажбите на своите електрически автомобили.

По-високите разходи, причинени от прекъсванията на корабоплаването в Червено море, също няма да засегнат клиентите на Volvo, подчерта Роуън, който добави, че всички допълнителни разходи ще бъдат абсорбирани от компанията.

Миналата седмица Volvo заяви, че ще спре производството във фабриката си в Белгия за три дни в резултат на забавяне на доставката на скоростни кутии поради решението на много оператори на транспортни кораби да заобиколят Червено море и Суецкия канал през нос Добра надежда в Южна Африка.

Роуън почерта, че има големи амбиции относно Индия през следващите пет години с планове за пускане на по-достъпния модел EX30 на този пазар през 2025 г.

Миналата седмица Volvo отчете рекордни продажби за 2023 г., подкрепена от силното търсене на нейните електромобили. Броят на продадените автомобили за миналата година се е увеличил с 15% до 708 716 превозни средства, като търсенето на изцяло електрически превозни средства е особено силно и е нараснало със 70% от 2022 г., изтъкват от Volvo.

„Рекордът при продажбите е демонстрация на силното електрифицирано продуктово портфолио на Volvo в комбинация със стабилизираната верига на доставки“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още