IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault отчита ръст на продажбите през 2023 г. след четири последователни години на спад

Напълно електрическите модели съставляват 11% от общите продажби на марката

18:25 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault SA отчете 9-процентно увеличение на годишните глобални продажби за 2023 г., връщайки се към растеж след четири последователни години на спад, като френският автомобилен производител заяви, че е готов да продължи с доброто представяне и през 2024 г.

Обемите на продажби на Renault отбелязаха спад от близо 6% през 2022 г., година, засегната от недостига на полупроводници, след като компанията постави рекорд по продажби от 3,88 милиона превозни средства през 2018 г., пише Ройтерс.

Спадът в продажбите на Renault се влоши с излизането на концерна от Русия след началото на войната в Украйна, припомня още медията.

За да увеличи продажбите, компанията сви гамата си от автомобили и се фокусира под ръководството на изпълнителния директор Лука де Мео върху най-печелившите пазари и модели.

Според Фабрис Камболив, генерален мениджър на едноименната марка, планът е компанията да продължи да се представя на същото ниво и през тази година.

Връщането към растеж показва, че плановете на Де Мео са започнали да се отплащат. Въпреки че представянето на групата изостава от ръста от 12%, отчетен от Volkswagen, Renault посочва, че продажбите ѝ в Европа са се повишили с 18,6%, което е повече от средния за индустрията растеж от 13,9%.

Европа представлява 63% от продажбите на компанията през 2023 г., но Renault планира да расте извън Европа с осем нови модела, които трябва да пусне глобално до 2027 г.

В бележка до клиенти анализаторът на ODDO BHF Майкъл Фундаукидис описва резултатите на Renault за 2023 г. като „сравнително стабилни“, изтъквайки, че автомобилният производител трябва да може да надмине пазара през 2024 г. „благодарение на многобройните дебюти на нови модели, планирани за тази година“.

Водещата едноименна марка на групата, която представлява повече от две трети от продажбите ѝ, отчита ръст от 9,4% на доставките за 2023 г., докато Dacia записва увеличение от 14,7%.

Електрифицираните модели представляват 40% от продажбите на Renault през 2023 г. спрямо 38% за 2022 г. Напълно електрическите модели съставляват 11% от общите продажби на марката.

Запитан за прекъсванията на доставките, причинени от атаките на хутите в Червено море, Камболив посочва, че „имаме видимост през следващите осем седмици“.

"След това не знаем какво може да се случи", признава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още