IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ще се раздели с 5% от планираните за продажба акции на Nissan

Nissan ще придобие продаваните акции, като стойността на трансакцията се оценява на 765 млн. евро

14:14 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският производител на автомобили Renault ще продаде 5% от дела си в Nissan Motor, което представлява първият етап от планираното изтегляне от японския партньор като част от по-широко ребалансиране на дългогодишния съюз между двете компании, съобщава Ройтерс.

Решението на французите, което ще доведе до отписване за 1,5 млрд. евро, ще бъде първият транш от поредицата продажби на акции от страна на Renault. В рамките на кампанията Renault ще намали дела си в Nissan до 15% спрямо сегашните 43 на сто. За да направи това, Renault постави 28,4% от въпросните акции в отделен тръст и се очаква постепенно да продаде този дял.

В края на юли Renault и Nissan финализираха условията за преструктуриране на техния съюз след месеци на преговори, целящи ограничено, но по-прагматично и гъвкаво партньорство.

Продажбата на акции на стойност около 765 млн. евро ще бъде извършена чрез обратно изкупуване на акции в сряда, информира още Renault. Капиталовата загуба от 1,5 млрд. евро ще се отрази на нетната печалба на фирмата за годината, но няма да повлияе на оперативния резултат, добавя компанията.

Nissan обяви отделно, че се е споразумял да придобие акциите, които Renault продава, като използва правото на първа оферта и че ще анулира тези придобити акции.

Японският автомобилен производител изтъква, че цената на придобиването ще възлиза на приблизително 119,95 млрд. йени (824,85 млн. долара). Компанията добавя, че ще финансира трансакцията, като използва своите нетни парични средства.

Действията са "в съответствие с ангажимента на Nissan за повишаване на възвръщаемостта на акционерите и капиталовата ефективност".

Алиансът между Renault и Nissan е основан през 1999 г., когато французите спасяват японския концерн с парична инжекция и двете компании създават едно от най-големите автомобилни партньорства в индустрията. Съперничеството и взаимните подозрения се натрупват през годините и достигнаха своя връх, когато бившият председател Карлос Гон сподели, че открито обмисля сливането на двете компании, което допринесе за неговия крах.

Сега Renault планира да използва постъпленията от продажбата на дялове в Nissan, за да продължи да инвестира в Ampere, в звеното за спортни автомобили Alpine и в бизнеса с рециклиране, изтъква главният финансов директор на Renault Тиери Пиетон пред анализатори.

„За нас това е въпрос на разпределяне на капитала към неща, които ще осигурят по-добра възвръщаемост на инвестициите в сравнение с това, което получаваме или очакваме да получим от Nissan“, добавя Пиетон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още