IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault търси партньор за разработване на новия електрически Twingo

Сред кандидатите е и германската група Volkswagen

11:14 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Renault ще търси партньор за разработването на новия си електрически автомобил Twingo до началото на следващата година, като германската група Volkswagen е сред кандидатите, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Френският автомобилен концерн потвърди, че преговаря с няколко други компании за възможно партньорство, но отказа да коментира имена или времева рамка. Volkswagen също отказа коментар.

Renault преговаря с германския автопроизводител за партньорство по разработването на новото Twingo EV, споделят източниците. Един от тях посочва, че французите се стремят да вземат окончателно решение още тази година.

Миналия месец Renault обяви пускането в продажба на ново електрическо Twingo, наречено Legend, което ще се продава за по-малко от 20 хил. евро, като финансовият директор Тиери Пиетон каза, че целта е да се демократизира пазарът на електромобили.

Междувременно Volkswagen изложи през март подробностите около изцяло нов процес на разработка на електрически модел на цена от 25 хил. евро, като превозното средство трябва да дебютира на пазара до 2025 г.

Германският автомобилен производител подчерта, че работи и върху автомобил на стойност 20 хил. евро, но не предостави повече информация.

Handelsblatt съобщи на 8 декември, че Volkswagen преговаря с Renault за сътрудничество за автомобила за 20 хил. евро, тъй като конкурентите в Европа се опитват да произвеждат по-достъпни електромобили.

Средната цена на дребно на един електромобил в Европа през първата половина на 2023 г. надхвърля 65 хил. евро, изчислява консултантската фирма JATO Dynamics. За сравнение, в Китай тази цена е малко над 31 хил. евро.

По-рано този месец Renault обяви, че планира да намали наполовина разходите за производство на електрически превозни средства до 2027 г., докато надпреварата за разработване на достъпни автомобили за масовия пазар се ожесточава. Френският автомобилен производител също така иска да намали времето за разработка на превозни средства от три на две години, става ясно от изявление, в което Renault излага план да направи производствената си база по-конкурентоспособна.

Мерките трябва да намалят производствените разходи за автомобили с двигатели с вътрешно горене с 30% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още