IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Harley-Davidson засенчва прогнозите след ръст на цените на мотоциклетите

Компанията очаква, че приходите за тази година могат да варират от стабилни до спад от 9%, при оперативен марж от 12,6% до 13,6%

23:10 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Harley-Davidson Inc. отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърли прогнозите на анализаторите, докато продажбите на мотоциклети на американската марка спаднаха въпреки стимулите за компенсиране на високите разходи по заеми, съобщава Bloomberg.

Базираният в Милуоки концерн отчете печалба на акция от 18 цента, надминавайки медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за 2 цента на акция.

Въпреки това резултатът представлява най-малката печалба на Harley от декември 2021 г.

Приходите от продажбата  на мотоциклети падат до 792 млн. долара, докато анализаторите очакваха 879 млн. долара.

Главният изпълнителен директор Йохен Зайц, бивш изпълнителен директор на Puma SE, който оглави ръководството през 2020 г., се опита да подсили рентабилността на Harley като повиши цените на един стеснен инвентар и инвестира в по-големи, по-печеливши модели. Но тази стратегия се сблъска с пречки, тъй като по-високите разходи по заеми намалиха апетита на потребителите към големи дискреционни покупки като мотоциклети.

Harley продължи да постига напредък по своя стратегически план „въпреки настоящата предизвикателна среда за индустрията“, изтъква Зайц.

Продажбите на мотоциклети на дребно са намалели с 9% на основния пазар на Harley в Северна Америка през четвъртото тримесечие. Продажбите се понижават във всеки друг регион с изключение на Латинска Америка, допринасяйки за общия спад от 11% в световен мащаб. Harley се позова на разходите по заеми и икономическата несигурност в САЩ, докато бавният икономически растеж в Европа и забавянето в Азия през втората половина на годината също притискат доставките.

Маржът на оперативната печалба се свива до 5,6% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година, тъй като компанията се опита да овладее увеличените запаси.

Според анализатора на UBS AG Робин Фарли Harley е предоставила щедри стимули през декември, за да се опита да намали запасите.

Harley отчете печалба за цялата година от 4,87 долара на акция, с 2% по-малко от тази през 2022 г., при приходи от продажби в размер на 5,8 млрд. долара. Оперативният марж за годината достига 13,6%, малко под долния край на прогнозирания от компанията целеви диапазон.

Производителят на мотоциклети прогнозира, че приходите за тази година могат да варират от стабилни до спад от 9%, при оперативен марж от 12,6 до 13,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още