IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley-Davidson отдели чрез листване бизнеса си за електрически мотоциклети

Новата компания LiveWire предлага два електрически модела, като Harley държи в нея мажоритарен дял от 74%

14:39 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на мотоциклети Harley-Davidson Inc. отдели във вторник (28 септември) своето звено за електрически превозни средства LiveWire, сливайки бизнеса с компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Ройтерс. По този начин Harley създаде първата публична компания за електрически мотоциклети в САЩ.

Цената на акциите на LiveWire Group Inc. се понижи с 6,2% в края на сесията във вторник, след като скочи с 24% в часовете преди редовната търговия.

LiveWire предлага един електрически мотоциклет на цена от 16 999 олара и друг срещу 22 799 долара на фона на ускоряващата се инфлация и растящите сметки за енергия, които потискат потребителското доверие.

„Хората няма да купуват тези бройки през 2023 г., ако са изправени пред 8% или 9% ниво на инфлацията. Те ще искат да купуват хранителни стоки“, коментира Хайме Кац, старши капиталов анализатор в Morningstar.

През 2021 г. звеното за електрически мотоциклети се споразумя да се слее с AEA-Bridges Impact Corp. в сделка за над 1,7 млрд. долара.

Акционерите на AEA-Bridges одобриха сливането миналата седмица, въпреки че инвеститорите действат все по-предпазливо по отношение на компаниите с празни чекове, както са известни още SPAC дружествата, на фона на рекордния брой ликвидирани фирми от този вид през 2022 г.

В своя ден на инвеститорите през май ръководителите на Harley прогнозираха обем на продажбите на електрически мотоциклети от 100 хил. броя до 2026 г. Подобно на други производители компанията се сблъсква с проблеми в рамките на своята верига на доставки.

Главният изпълнителен директор на Harley Йохен Цайц заяви по-рано пред CNBC, че най-големият производител на мотоциклети в света си е осигурил доставки за своите електрически версии за "следващите няколко години".

Harley пусна в продажба първия си електрически мотоциклет, LiveWire, през 2019 г. Надявайки се да си възвърне загубения пазарен дял, тъй като основната клиентска база на компанията и интересът към този транспорт дейност избледнява, базираната в Милуоки компания се стреми да засили своята конкурентоспособност.

Harley-Davidson държи мажоритарен дял в LiveWire в размер на 74%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още