IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместното предприятие за батерии на Stellantis и Mercedes търси заем от 4,4 млрд. евро

Automotive Cells Company преговаря с редица банки, като средствата ще му помогнат да се разшири в Европа чрез изграждане на още фабрики за производство на батерии

11:08 | 09.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съвместното предприятие за производство на електромобилни батерии между Stellantis и Mercedes-Benz Group се доближава до набирането на дълг в размер на 4,4 млрд. евро, с който ще финансира своето разширение в Европа, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Automotive Cells Company SE (ACC) преговаря с редица банки и може да обяви споразумение за дълг през следващите дни. Все още не е сигурно, че предприятието ще постигне сделка, добавят източниците.

ACC ще използва парите, за да разшири съществуващата си фабрика във Франция и да финансира планове за изграждане на подобни обекти в Германия и Италия. Консорциум от търговски банки като BNP Paribas A и държавни кредитори, включително Bpifrance, може да подкрепи дълговия пакет, разкриват още източниците.

Фабриките за батерии са ключови за усилията на Европа да създаде местна верига на доставки на електрически превозни средства, която да се противопостави на господството на Азия. Производителите на автомобили в региона се опитват да осигурят дългосрочни доставки на клетки, докато преоборудват фабриките си за производство на електромобили.

Stellantis и Mercedes също така планират постепенно да увеличат влиянието си в ACC чрез промяна на дяловото участие на третия спонсор на предприятието, Saft, част от TotalEnergies, посочва един от източниците.

ACC се готви да инвестира 7 млрд. евро в ранните етапи на своето развитие. Компанията откри първия си голям завод през май миналата година в Дуврен, Франция, изгражда фабрика в германския Кайзерслаутерн и има планове да създаде трети обект в Термоли, Италия.

Въпреки че развитието на батерийните фабрики в Европа се ускорява, континентът остава зависим от Китай по отношение на доставките. След години на експоненциален растеж, растежът на електромобилите се забави през последните месеци, предизвиквайки опасения относно посоката на прехода към по-чист транспорт.

ACC се изправя срещу конкуренция в лицето на компании като шведската Northvolt, основана от бивши мениджъри на Tesla, която сключи договори за доставка с Volkswagen и BMW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още