IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler Truck отчита стагнация при печалбата на фона на бавната икономика

Компанията продължава да преследва целта за повишена рентабилност, докато търси начини да електрифицира продуктовата си гама

11:44 | 01.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на тежкотоварни превозни средства Daimler Truck Holding прогнозира печалба за тази година, която няма да се различава съществено от резултата за предходната година, тъй като продажбите на камиони намаляват поради повишените рискове от рецесия на най-големите пазари, съобщава Bloomberg.

Концернът очаква коригирана оперативна печалба на ниво като това от миналата година и приходи в размер на 57 млрд. евро спрямо 55,9 млрд. евро за 2023 г. Очаква се търсенето на тежкотоварни превозни средства да спадне в Северна Америка и Европа.

Производителите на камиони отбелязват, че продажбите ще спаднат спрямо високите нива тази година, тъй като проблемите с веригата на доставки, които поддържаха цените през изминалата година, намаляват. Volvo заяви през януари, че постепенно ще намали производството, за да се справи с препятствията, особено в Европа. Daimler Truck предвижда по-бърз растеж на продажбите от 2025 г.

Въпреки че Daimler Truck е изправен пред нарастващи икономически рискове, особено през втората половина на тази година, най-големият производител на търговски превозни средства в света се опитва да използва мащаба си за подобряване на рентабилността, която да съответства на тези при Volvo и Scania, част от групата на Volkswagen.

Daimler Truck има за цел да повиши маржовете си до над 10% до средата на десетилетието, като същевременно постепенно пренасочва гамата си към електрически превозни средства. С отчетените 9,9% за миналата година Daimler Truck вече се доближава до тази цел. Компанията предложи дивидент от 1,90 евро на акция спрямо 1,30 евро миналата година.

Производителят прогнозира коригирана възвръщаемост от цели 10,5% през тази година – въпреки че очаква продажбите да намалеят. По-ниските разходи за суровини, както и стабилните цени на автомобилите помогнаха за поддържане на рентабилността през четвъртото тримесечие.

„Оставаме решени да отключим пълния си потенциал и да осигурим силна рентабилност дори при нормализиране на основните пазари“, изтъква главният изпълнителен директор Мартин Даум.

Daimler Truck очаква приходите да се увеличат с поне 40% през втората половина на десетилетието, с възвръщаемост от над 12%, добавя Даум по време на представяне на годишния отчет на компанията.

През октомври Daimler Truck представи електрически камион, който ще се конкурира със Semi на Tesla Inc. eActros 600 може да измине 500 километра с едно зареждане на батерията, докато превозва до 22 тона товар. В момента производителят разполага с десет камиона и автобуса без емисии в своето портфолио.

Коригираната печалба на компанията преди лихви и данъци скочи с 39% до 5,5 млрд. евро през миналата година, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още