IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo Cars отчете рекордни продажби през март

Резултатите на компанията са подкрепени от пазарния дебют на нов, изцяло електрически малък SUV

19:56 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo Cars е продала рекорден брой автомобили през март, подкрепена от пазарния дебют на нов, изцяло електрически малък SUV, съобщава Ройтерс.

След новината акциите на шведската автомобилна компания поскъпнаха с 4 на сто.

Продажбите за март са нараснали с 25% спрямо година по-рано до 78 970 автомобила, най-големият брой, постиган от Volvo за даден месец, докато общите продажби за първото тримесечие са нараснали с 12%.

Компанията, собственост на китайския Geely Holding, изтъква, че продажбите на изцяло електрически автомобили са се увеличили с 43% и представляват 23% от всички продажби в световен мащаб за миналия месец.

„Постигаме добър напредък към нашата годишна цел за продажби от поне 15% ръст и през следващите месеци ще се съсредоточим върху увеличаването на продажбите на нашия EX30“, посочва Volvo, имайки предвид своя нов малък електрически SUV.

Компанията заяви през януари, че остава уверена в "огромния растеж" на пазара на електрически превозни средства (EV). Очаква се електромобилите да представляват половината от обема на продажбите ѝ до средата на десетилетието и да продава само коли с такова задвижване до 2030 г.

Общите продажби в Европа, най-големият пазар на Volvo, нараснаха с 33% през март, като продажбите на изцяло електрически автомобили се увеличават с 66% спрямо предходната година.

В САЩ общите продажби нарастват с 50%, подкрепени от силното търсене на плъгин хибриди, докато продажбите на изцяло електрически модели се свиват с 66 на сто.

За първото тримесечие общите продажби на Volvo са нараснали с 12% на годишна база, водени от 27-процентното увеличение на изцяло електрическите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още