IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще разчита на британски стартъп за подобряване работата на батериите

Софтуерът на Breathe редуцира времето за зареждане и осигурява по-добра видимост за състоянието на отделните клетки в батерията

10:31 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars инвестира в британската стартъп компания Breathe Battery Technologies и ще използва нейния софтуер за батерии, за да намали времето за зареждане на следващото поколение електрически превозни средства с 30%, съобщава Ройтерс.

Автомобилният производител не разкрива размера на инвестицията, направена от Volvo Cars Tech Fund, корпоративното му звено за рисков капитал.

Технологията на Breathe трябва да бъде внедрена в новите електромобили Volvo през следващите две до три години.

„Тук нещата се свеждат до облекчаване на опасенията относно зареждането сред клиентите“, посочва главният изпълнителен директор на Volvo Cars Tech Fund Ан-Софи Екберг пред Ройтерс.

Инвестицията в Breathe гарантира, че "получаваме приоритет и знания, както и добро сътрудничество... така че да можем да бъдем първи", добавя Екберг.

Основно предизвикателство пред производителите на автомобили е, че макар зарядните устройства вече да могат да осигурят по-бързо захранване на електромобилите, софтуерът в тези автомобили често ограничава потреблението на енергия, за да предпази батерията от прегряване или повреда.

Главният изпълнителен директор на Breathe Йън Кембъл казва, че базираният на алгоритъм софтуер за зареждане на компанията осигурява по-добра видимост за състоянието на отделните клетки в батерията, позволявайки на електромобила да се зарежда на пълна мощност, като същевременно поддържа безопасност, без да се променя химичното състояние на батерията.

„Това е върхът на айсберга за отключване на това, което се очертава като голяма промяна при батериите, тъй като те стават все по-софтуерно дефинирани“, изтъква Кембъл.

По-краткото време за зареждане се разглежда като ключ към убеждаването на повече клиенти да преминат към електрически превозни средства.

Другият софтуерен продукт на Breathe, който вече е наличен в 27 модела смартфони на Oppo, помага да се направят батериите по-издръжливи и да работят на пикови нива за много по-дълго време.

Кембъл казва, че Breathe работи върху предоставянето на този продукт и при електромобилите, тъй като удължаването на живота на батерията и производителността са ключови приоритети за автомобилните производители.

Стартъпът работи с редица марки като Volvo, добавя Кембъл, но отказа да посочи конкретни имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още