IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo спира финансирането на Polestar, обмисля разпределяне на акции

Акциите на производителя на електромобили поевтиняха с 62% през последната година, намалявайки оценката на производителя до 4,58 млрд. долара

10:11 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo Car AB вече няма да предоставя средства на финансово закъсалия производител на електромобили Polestar Automotive Holding UK Plc и може да разпредели акции на други притежатели, за да се фокусира върху собствените си амбиции, съобщава Bloomberg.

Това вероятно ще накара компанията майка на двата концерна, китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., да засили контрола върху Polestar. Решението на Volvo следва по-бавно от очакваното разрастване на Polestar, което заедно с охлаждането на продажбите на електромобили доведе до поевтиняване на акциите на компанията до рекордно ниско ниво.

От листването си в САЩ през 2022 г. Polestar продължи да търси нови средства от своите ключови поддръжници Volvo Car и Geely. И двете компании заявиха, че остават ангажирани да подкрепят Polestar в продължаващото ѝ разширяване.

Geely обяви, че ще подкрепи напълно Polestar като независима марка, което няма да повлияе на участието ѝ във Volvo Cars. Шведският производител, който притежава 48% дял в Polestar, ще продължи да си сътрудничи с производителя на електромобили в ключови бизнес области, включително разработка и производство.

Цената на акциите на Polestar пада до рекордно ниско ниво. Графика: Bloomberg Цената на акциите на Polestar пада до рекордно ниско ниво. Графика: Bloomberg

Компанията ще трябва да инжектира допълнително 1 млрд. долара в Polestar през следващите 12 месеца, за да го задържи на повърхността, смятат анализатори от Bernstein.

Акциите на Polestar поевтиняха с 62% през последната година, намалявайки оценката на производителя до 4,58 млрд. долара.

Volvo Car води собствени битки с разходите, като миналата година започна да съкращава около 1300 работни места, част от стремежа за намаляване на разходите в глобален план. Производителите на автомобили се приспособяват към забавянето на пазара на електрически превозни средства, което започна от края на миналата година. Volvo Car трябва да реши проблемите при разработката на софтуер, които забавиха пускането на новите електрически модели EX30 и EX90 на марката.

Компанията отчете в четвъртък оперативна печалба за четвъртото тримесечие от 5,39 млрд. крони (520 млн. долара), изоставайки леко от медианата оценка на анализатори за 5,92 млрд. крони.

Нейните акции са поевтинели почти наполовина през последната година, намалявайки пазарната стойност на Volvo Car до около 82 млрд. крони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още