IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polestar ще оборудва с китайски софтуер своите електромобили в азиатската страна

Шведите създават съвместно предприятие със софтуерната компания Xingji Meizu, която също е част от групата на Geely

16:18 | 19.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският електромобилен стартъп Polestar Automotive Holding, част от китайската група Zhejiang Geely Holding Group Co., създава софтуерно съвместно предприятие на стойност 200 млн. долара с технологичната компания Xingji Meizu, също собственост на Geely, за да поддържа дигиталните функции на своите превозни средства в Китай, съобщава Bloomberg.

Новото звено ще развие технологичната платформа на базираната в Ухан Xingji Meizu, Flyme Auto, в операционна система, която да предлага в електромобилите приложения като стрийминг услуги и интелигентен софтуер. Услугите ще се разширят и до устройства с добавена реалност, изтъква шведската компания.

Операционната система Flyme Auto отразява усилията на Geely да разработи повече собствени технологии. Някои автомобилни производители като Volkswagen AG изпитват затруднения да разширят своето инженерно ноу-хау до интегриране на софтуер за набор от услуги, като клиентите се оплакват от черни екрани и други проблеми. Шофьорите в Китай се възползваха от развлекателни опции като караоке и вградени роботи, с които западните марки досега не могат да се похвалят.

„Това определено е въпрос на софтуерна компетентност, въпрос на възможност да се погрижим за този дигитален свят, който се развива там“, изтъква главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат. „Виждате компании, които в продължение на десетилетия са имали успех в Китай, изведнъж се сблъскват с големи проблеми с продажбата на електромобили на този пазар“, добавя той.

Polestar ще притежава 49% от съвместното предприятие. Компанията очаква да прехвърли около 150 търговски служители в Китай към новата компания. Новото начинание ще обслужва само китайския пазар и няма да окаже влияние върху сътрудничеството на компанията с Google на други пазари.

Polestar произвежда своите три модела в завод в югозападния китайски град Чънду и във фабрика, разположена в Тайчжоу. Компанията изнася част от тези превозни средства към  други пазари, включително в САЩ.

Ингенлат подчерта предимството на Polestar пред китайските електромобилни марки, изтъквайки, че последните все още нямат възможност да произвеждат електромобили в САЩ. Говорейки по-рано на автомобилното изложение в Шанхай, Ингенлат каза, че компанията очаква производството на своя Polestar 4 да започне по-късно тази година в Китай.

Предварителните поръчки за модела са достъпни в Китай от 18 април, докато на всички други пазари електромобилът ще се предлага от 2024 г. Концернът също така заяви, че иска да увеличи броя на своите търговски представителства в Китай до 80 от 14 до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още