IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще намали дела си в Polestar до 18%, спира финансирането за стартъпа

Шведската компания планира да се фокусира върху собствения си преход към електрификация

12:42 | 23.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo Car ще намали дела си в Polestar Automotive Holding UK до 18% и ще спре финансирането на нерентабилния производител на електрически превозни средства, за да се фокусира върху собствения си преход към електрификация, пише Bloomberg.

Шведският автомобилен концерн планира да прехвърли акции на Polestar на стойност около 9,5 млрд. шведски крони (921 млн. долара) на своите акционери, съобщи Volvo в петък. Този ход ще възложи повече отговорност на китайската Geely, която контролира и двете компании.

Цената на акциите на Polestar се срина поради по-бавното от очакваното разширяване на производителя и цялостното охлаждане на търсенето на електромобили. По-рано този месец Volvo обяви, че обмисля намаляване на участието си в Polestar, за да облекчи част от натиска върху баланса си.

От листването в САЩ през 2022 г. Polestar многократно се е възползвала от финансовата подкрепа на Geely и Volvo. Но базираната в Швеция компания води свои собствени битки и миналата година започна съкращения на около 1300 работни места като част от стремежа си за намаляване на разходите.

В момента Volvo държи около 48% в Polestar. Прехвърлянето на акции ще трябва да бъде одобрено от акционерите на шведската компания на годишното им общо събрание следващия месец. Geely притежава 79,5% от Volvo, а предприемачът Ли Шуфу държи приблизително 39% от Polestar.

Прехвърлянето на акции би затвърдило влиянието на Geely в производството на автомобили, което се разшири значително, след като купи Volvo от Ford Motor Co. през 2010 г. Компанията на Ли Шуфу сега е основен играч с дялове в Mercedes-Benz, производителя на камиони Volvo Trucks и Aston Martin. Geely се стреми да спечели и пазарен дял с новите си марки в Европа, като възлага много надежди на производителя на премиум електромобили Zeekr.

Geely ще продължи да подкрепя Polestar оперативно и с финансиране, докато Volvo ще се застъпи за научноизследователска и развойна дейност, производството и следпродажбеното обслужване, изтъкват компаниите.

Трансакцията ще даде на Polestar „по-дефинирана и диверсифицирана структура на собственост“ и ще я позиционира като „силна, по-независима марка“ в екосистемата на Geely, посочва главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат в коментар по имейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още