IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla падна под 500 млрд. долара

Инвеститорите са обезсърчени на фона на последната новина за мащабните съкращения на работната сила и липсата на яснота относно бъдещата продуктова гама на концерна

18:55 | 16.04.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Tesla Inc. удължиха ценовия си спад през годината, смъквайки пазарната оценка на производителя на електрически превозни средства под 500 млрд. долара, тъй като кръгът от съкращения на работни места, обявен по-рано тази седмица, допълнително помрачи настроенията около компанията, съобщава Bloomberg.

Цената на книжата на Tesla падна с около 4% до под 154 долара за брой по време на сутрешната търговия на борсата в Ню Йорк, с което общият спад от началото на годината достига около 38%.

Така Tesla отчита втория по големина спад в рамките на S&P 500 през 2024 г., изтривайки над 290 млрд. долара от пазарната си капитализация за периода.

Компанията не е приключвала сесия с борсова оценка под 500 млрд. долара от края на април миналата година.

Проблемите на компанията започнаха през октомври, когато тя предупреди, че търсенето на електромобили започва да се забавя, но пълната степен на тази слабост стана очевидна едва този месец, когато Tesla отчете продажби за първото тримесечие, които бяха значително под очакванията на анализаторите. Тези цифри отново разпалиха опасенията на инвеститорите относно траекторията на растеж на Tesla, а след това дойде новината, че компанията възнамерява да се откаже от плановете си да направи по-евтин модел, като вместо това тя обяви, че ще се съсредоточи върху изграждането на така нареченото роботакси. Съобщението от понеделник за мащабни съкращения на работните места беше последният удар по оценката на концерна.

Оценката на Tesla се топи до под 500 млрд. долара. Графика: Bloomberg Оценката на Tesla се топи до под 500 млрд. долара. Графика: Bloomberg

„Мащабните съкращения, обявени вчера, означаващи и намаляване на производствения капацитет на персонала, сега не трябва да оставят съмнение, че спадът в доставките е функция на по-ниското търсене, а не на предлагането“, коментира Райън Бринкман, анализатор в JPMorgan Chase & Co.

Тази липса на търсене, която измъчва производителите на електромобили в световен мащаб, е по-ужасен сценарий за акциите на Tesla, отколкото за тези на други концерни от сектора. Това е така, защото компанията, ръководена от Илон Мъск, изисква солидна премия за оценка, отчасти въз основа на потенциала ѝ да доминира в индустрията на електромобилите на бъдещето. Дори Мъск каза, че компанията ще струва „на практика нула“, освен ако не успее да реши проблема с автономните коли.

Но анализаторите и инвеститорите казват, че макар изграждането на напълно роботизирана кола да е от решаващо значение за перспективите на компанията, създаването на достъпен електромобил е важно за стимулиране на растежа междувременно, особено след като повечето експерти са съгласни, че може да отнеме десетилетия, докато автономните коли достигнат масите.

Tesla представи резултатите за първото тримесечие на 23 април, като залозите се покачват бързо за компанията. Инвеститорите ще търсят обяснение защо тя прави стратегически завой в момент, когато растежът е под съмнение.

„Трябва да чуем обосновката за съкращаването на разходите, стратегията занапред, продуктовата пътна карта и цялостната визия от Мъск, в противен случай много инвеститори може да се насочат към изхода“, изтъква Дан Айвс, анализатор от Wedbush.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: зеленясъл"00" , както обикновено - стандартен тюрлюгювеч. Сам се прострелваш с глупости, измишльотини и неориентиране в прекалено сложната за тебе обстановка! Евлоги ти е написал нещо долу - ама ти нали си куха зелка, та рупаш ли рупаш. И престани да обиждаш вече с тези глупости "олабеният, гъссспром, фелници, купейки ..." ставаш безкрайно скучен и досаден. Всъщност, ти явно толкова си можеш .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко(цензура) с олабеният(цензура) пак се набира под невнятни за билярдната топка в лейката му теми ... пазарната капитализация на теслата е около 15 пъти пазарната капитализация на комуналната компаниика гъссспром , най-сигурният и надежден газодоставчик в света с най-големите залежи ... една 5 годишна тесла модел Y струва колкото 4 чисто нови лада веста , топ моделът на топ безаналоговият государствен производител ... :))) ... де го паметника ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ***= Kuhite - и това ли е цензура вече? Еб ах мам а му вече!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Предполагам,че коментар от *** Зеленчуци няма да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
evlogi
преди 1 седмица
Все още е прекалено надута.Още около 3 пъти ако паднат, ще наближат ниво,което може би е оправдано.Тойота в момента има пазарна оценка от 325 млрд, а BYD от 82 млрд, изобщо не виждам основание тази на Тесла да е 500 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още