IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко прилики може да има класическо MINI с Porsche 911?

Британската компания, която сега е под шапката на BMW, изпрати официално поздравление за рождения ден на 911

13:35 | 09.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: MINI</em></p>

Снимка: MINI

Въпреки че това са едни от малкото автомобили на планетата, които присъстват във въображението на всеки, някои от заклетите им фенове недоволстват от чукащата на вратата модернизация. Така например, въвеждането на водно охлаждане при Porsche среща съпротивата на ентусиастите, но само до момента, в който те осъзнават, че така колата става по-добра, по-мощна, по-практична.

При MINI големите промени идват с нуждата от по-голяма безопасност, въвеждането на въздушни възглавници, а по-късно и в преминаването на компанията в ръцете на BMW. Баварците успяват да запазят характера на дребосъка, който спира да бъде дребосък, но вече се предлага с нечувани за онези години екстри. В това число и модерни двигатели с мощност до 210 к.с.

Моторспорт

Състезанията са дълбоко кодирани в успеха на MINI и Porsche 911. Едва ли има почитател на рали спорта, който да не пази в съзнанието си впечатляващата гледка на състезателен Cooper S по отсечките на Рали Монте Карло през 60-те. Именно тогава, британската машина печели първо място в класа си в ръцете на финландския пилот Рауно Алтонен, чието име краси една от специалните версии на модерното MINI. Успехът от 1963 г. дава началото на паметна серия от три поредни световни титли в Монте Карло – 1964 г., 1965 г. и 1967 г.


Porsche 911, от друга страна, е признат за най-успешния състезателен автомобил в света. Трудно е да се изброят всички успехи на колата, която в момент от историята си напуска естествената си среда – пистата – и е изпратена да покорява рали етапите. Интересна подробност е, че с 911 Carrera RS Porsche доминира в пистовите състезания през 70-те, като в Льо Ман колата дори дава по-добри времена от прототипите в по-високите класове.

Eдна от основните прилики между двете машини остава фактът, че както MINI, така и Porsche започват да се възползват от изградения през годините имидж и изграждат моделни семейства около двете неостаряващи емблеми.

Всички снимки от фотосесията на двата модела можете да видите в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
MINI е абсолютен кен*ф !! - няма нищо общо със 911, дори и като измислена приемственост (дъртофелско излъчване) и представлява тежки и безсмислено оформени ламарини, които явно се харесват на промити мозъци, които не могат да си позволят истинско 911. Cooper S е толкова спортен, колкото е 316 или 320 на БМВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още