IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните концерни предприемат нестандартни методи за измъкване от кризата

Jaguar скача в ниските сегменти, а Volkswagen започва да прави луксозни лимузини

16:22 | 28.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

За да се измъкне от странните времена, в които попадна, автомобилният сектор има нужда от необичаен подход. Това личи в политиката на всеки производител, който се опитва всячески да увеличи продажбите си, дори ако това означава да предприеме крайни мерки. Така, например, стигнахме до момента, в който приемаме за съвсем нормално премиум марка като Jaguar да се стреми към постоянно понижаване на цените, а твърдо масов бранд като Volkswagen да иска парче от тортата на "големите", разработвайки луксозни лимузини.

Според източници на Reuters, цитирани от Business Time, британската компания Jaguar, която е известна с ексклузивните си седани и двуместни спортни купета, в момента обмисля създаването на базов седан в луксозния сегмент. Информацията не е потвърдена, но това означава, че можем да очакваме конкурент на някой от моделите на Audi, BMW и Mercedes, комбиниращ достатъчно лукс с достъпна цена. Новият модел се очаква да излезе през 2015 г., пише в публикацията си Reuters.

Подобно е и положението при Land Rover, която също като Jaguar, е собственост на индийския концерн Tata Motors. Британският производител на джипове все повече обръща внимание на компактните размери. След дълго опипване на почвата специалистите извадиха на пазара имиджовия Evoque, а Freelander традиционно отбелязва добри постижения на пазара.


"Логично е да се използва позитивната инерция на Land Rover за развитието на гамата на Jaguar," коментира пред Reuters анализаторът Кристоф Стърмър от IHS Automotive. "Капацитетът на Jaguar е по-малък от половината на Land Rover, така че нещо трябва да се случи. Още повече, че инвеститорите харесват навлизането в по-масови сегменти."

Точно обратното се случва в редиците на Volkswagen, които правят всичко възможно да навлязат в луксозния сегмент. През 2000 г. компанията взриви пазара с решението си да представи луксозната лимузина Phaeton. Тогава всички счетоха за много странно една марка, чието име означава "народна кола" да се занимава с производството на премиум модел, чиято цена по това време достига колосалните 80 000 долара в Щатите. Германците така и не успяха да наложат модела си отвъд Океана, като шест години след премиерата му го изтеглиха оттам. Сега обаче се появи информация, че следващото поколение на Phaeton ще се завърне в САЩ, където ще изиграе основна роля в стремежа на компанията да увеличи продажбите си.

„Голяма марка като Volkswagen има нужда от върхов модел в луксозния сегмент. Видяхме какво се случва с брандове, които не предлагат такъв,“ коментира Винтеркорн пред Bloomberg. Въпреки това експерти смятат, че има сериозен проблем в това да продаваш лимузина редом до масови модели като Polo и Golf.

Подобни проблеми срещат и премиум марките, които се опитват да привлекат по-малки и не толкова заможни клиенти. Mercedes, например, изпитва истински трудности в промотирането на базовия CLA, който трябва едновременно да впечатли младите, но и да не позволи на традиционните клиенти да марката да се запитат защо трябва да плащат много, при положение, че любимата им марка предлага качествени модели на половин цена.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още