IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът да се повтори успехът на Tesla поддържа интереса към електромобилите

Някои анализатори смятат, че Volkswagen и Tesla ще формират глобално лидерско дуо през следващите години

12:17 | 27.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Самият Илон Мъск описва Tesla като компания, намираща се в „смъртна опасност“ малко преди да започне мащабно производство и да генерира значителни печалби от борсата. Времето, което отнема на компанията, да стигне до мястото, на което се намира в момента, предполага висок риск от провал за новите кандидат-Tesla компании.

Този риск дава възможност на големи инвеститори, които са се съмнявали в Tesla, да получат изкупление. Известният трейдър на къси позиции Джим Чанос, който преживява една „болезнена“ година по отношение на компанията на Мъск, залагайки срещу нея, заяви, че концерни, като Nikola и други подобни на нея, са надценени.

Драматичното издигане и пропадане на Nikola в рамките само на няколко месеца представлява своеобразна предупредителна червена лампа за инвеститорите.

Основаната от предприемача Тревър Милтън компания се зае да трансформира индустрията на тежкотоварните превозни средства, заменяйки двигателя с вътрешно горене с батерии и горивни клетки. Концернът сподели плановете си да изгради мрежа от зарядни станции за водородни превозни средства, като ще таксува предварително клиентите за зареждане.

През юни Nikola стана публична чрез сливане с компания за придобиване със специално предназначение (SPAC), водена от бившия председател на General Motors. Оптимизмът около идеята, че вливането на пари в брой ще помогне на стартъпа да пусне в търговска експлоатация своите първи камиони увеличи пазарната ѝ оценка до над тази на Ford. След това цената на акциите ѝ се срина до септември, след като продавач на къси позиции заяви, че компанията е измамила инвеститорите относно своята технология. Nikola отрече това твърдение. В крайна сметка регулаторните органи започнаха разследване, а Милтън напусна компанията.

Подходът на Nikola спрямо SPAC компаниите е възприет и от други производители от автомобилната индустрия. Т.нар. компании с празни чекове са успели да наберат около 70 млрд. долара през 2020 г., отчитайки петкратно увеличение спрямо 2019 г., като най-малко 15 компании за електрически превозни средства са станали или очакват да станат публични чрез тях.

Сред онези, които направиха вече своя борсов дебют, попада и Lordstown Motors, която обяви, че ще започне производството на своя електрически пикап Endurance през септември 2021 г.

Цената на акциите на Tesla започна своето впечатляващо движение в посока нагоре в края на 2019 г., когато Мъск доказа, че може не само да доминира на пазара на електромобили, но и да печели пари. Акциите поскъпваха, докато Tesla ускоряваше производството на своя Model 3 в Китай, както и на кросоувъра Model Y в Калифорния.

tesla2 tesla2

Снимка: Bloomberg L.P.

Списъкът с компании, които се възползваха от борсовото рали около Tesla, включват и базираната в Гуанджоу Xpeng, чиито акции успяха да поскъпнат почти трикратно след листването ѝ през август в САЩ.

Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още