IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с неработещите зарядни станции в САЩ все още няма решение

Ускореното навлизане на електромобилите се сблъсква с растящия брой зарядни устройства, чиято поддръжка е преустановена заради небрежност или остаряла технология

14:00 | 10.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това не е проблем само в САЩ. Zapmap Ltd., чието приложение проследява данни на живо от около 70% от обществените зарядни устройства в Обединеното кралство, установи миналата година, че 6% не работят във всеки един момент. Годишното проучване на компанията за зареждане на електромобили определи надеждността като основна тревога сред водачите на електромобили в страната.

Проучване на Boston Consulting Group, публикувано по-рано тази година, установи, че надеждността е основният критерий, който се използва в Китай при избора на обществена станция, класирайки този показател пред скоростта, сложността на използване и цената. 

Няма нито една причина за повреда на зарядно устройство. Някои от проблемите, особено при по-старите машини, могат да бъдат приписани на нова технология, преминаваща през обичайната крива на усъвършенстване, докато се намира навън, изложена на метеорологичните условия. Съществуват цикли на необходими надстройки, като например подмяна на модеми, за да се адаптират устройствата към 5G безжична мрежа. Безбройните мрежи, търговски обекти и собственици на гаражи, които притежават машините, не винаги поддържат устройствата по график. А зарядните станции трябва да отговорят на бързо нарастващо разнообразие от автомобили.

Поради това точният обхват на проблема не е известен. Водачите на електромобили се сблъскват със сложна среда от конкуриращи се компании, всяка със собствени станции и приложение, и няма централно хранилище на данни за ефективността на станциите. Едно широко цитирано проучване от 2022 г. за мрежата от станции за бързо зареждане в района на залива на Сан Франциско (с изключение на Supercharger устройствата на Tesla Inc.) установява, че около 25% от 657 щепсела на устройства не работят. Въпреки че JD Power не разкрива класацията за надеждност, Грубер казва, че най-лошо представящата се компания оператори оставя водачите неспособни да заредят  в около 39% от времето.

„С общественото зареждане ситуацията е малко като в Дивия запад“, признава той.

Tesla доказа, че надеждното зареждане е възможно. Производителят на електрически автомобили управлява глобална мрежа от 45 000 супер бързи зарядни устройства, които могат да добавят до 320 км пробег само за 15 минути. Tesla постоянно получава най-високите оценки за удовлетвореност на клиентите спрямо всяка друга компания за зареждане в проучванията на JD Power, изтъква Грубер. Водачите на нейните модели съобщават за прекъсване на зарядните устройства само в 3% от случаите.

Но Tesla има предимството да предоставя услугата си за зареждане само за нейни електрически модели. Компанията също притежава своята мрежа от станции, докато много от обществените зарядни устройства, инсталирани през последното десетилетие, са собственост на всеки, който притежава мястото, където се намира инсталацията.

Последна актуализация: 13:46 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още