IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия заделя 6,3 млрд. евро за инсталиране на електромобилни зарядни станции

Планът предвижда 14-кратно увеличение на броя на зарядните станции до 1 млн. устройства през 2030 г. от около 70 000 в момента

17:58 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство одобри план за инвестиция в размер на 6,3 млрд. евро в рамките на три години за бързо увеличаване на броя на зарядните станции за електрически превозни средства в цялата страна, като част от стремежа си към постигане на национален въглероден неутралитет, съобщава Bloomberg.

Планът предвижда 14-кратно увеличение на броя на зарядните станции до 1 млн. устройства през 2030 г. от около 70 000 в момента.

Фокусът ще падне върху изграждането на инфраструктура на ниво община, където се усеща най-голям недостиг на станции.

Освен това правителството на Германия иска да разположи по пътищата 15 милиона електрически превозни средства до 2030 г. от около 1,5 милиона към днешна дата. Други мерки в плана включват ускоряване на осигуряването на разрешително за изграждане на зарядни станции.

„Нашата цел: да ускорим разширяването на зарядната инфраструктура, да опростим процеса на зареждане и по този начин да улесним прехода“, заяви министърът на транспорта Фолкер Висинг. „Знаем, че електромобилността се развива бързо, така че трябва да бъдем бързи“, добавя той.

Германия очаква експоненциален растеж на пазара на електрически превозни средства и правителството иска да ускори този преход, посочва Висинг по време на пресконференция, след като кабинетът одобри плана.

Германия е дом на някои от най-големите електромобилни производители в света, включително Volkswagen и Mercedes, като американският концерн Tesla също има фабрика в покрайнините на Берлин.

За да се справи с високите цени на енергията, германското правителство планира да ограничи поскъпването на електроенергията, като Висинг каза, че енергийната криза не трябва да проваля дългосрочните цели в областта на климата.

Планът за електрически превозни средства предизвика смесена реакция от индустриалните асоциации, които отдавна се оплакват, че правителството не е в крак с бързото разрастване на този пазар.

Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) заяви, че това е важна стъпка и че скоростта на прилагане на предложенията сега е ключова. Германската асоциация на енергийната и водна индустрия BDEW посочи, че предложенията ще доведат до по-бавно планиране и засилен държавен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още