IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Събарянето на незаконни строежи се замразява

Мораториумът ще действа за незаконни сгради, които са единствено жилище за обитателите им. Спират се и разпоредителните сделки с държавни земи по Черноморието

18:42 | 03.07.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Събарянето на незаконни строежи се замразява

По думите на Костадинов временното стопиране на събарянето на незаконни строежи удовлетворява исканията и очакванията на стотици граждани, но казва на хиляди други, които са минали през всички строителни процедури и са се сдобили с всички необходими документи за техните имоти, че са глупаци.

Същевременно от екокоалицията „За да остане природа в България“ посочват, че предложеното решение да се направи изключение за премахване на строежи при доказано единствено жилище е безсмислено - много хора ще прехвърлят жилищата си на роднини, за да докажат, че незаконният строеж е единственото им жилище.

"Самото издаване на решение за премахване на незаконни строежи е резултат на дълъг процес и събрани ясни доказателства за закононарушения. Възможността за обжалването на решението за премахване допълнително удължава процеса, въпреки че дава възможност на жалбоподателите да защитят своя интерес", посочват от организацията.

Регионалната комисия прие и още един мораториум днес - върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности с държавни имоти в урбанизирани и извън урбанизирани територии по Черноморието. Забраната ще действа за 12 месеца, като не обхваща общинските и частните имоти.

„Червените“ внесоха предложение за такъв мораториум още през януари, след като избухна скандала със строителството върху терен край Несебър, върху който е имало дюни. То обаче беше отхвърлено от предишния парламент.

Димчо Михалевски поясни, че за тези 12 месеца Министерството на околната среда и водите ще трябва да направи съответните проучвания и да предложи граници за национален парк „Българско черноморие“, каквото предложение беше направено и от граждански организации. По думите му създаването на национален парк е добър инструмент за управление и защита на природата.

В мораториума е записано също така, че до месец Министерският съвет трябва да представи списък с всички държавни имоти, които са засегнати от забраната. За периода му на действие също така Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенцията по кадастъра ще трябва да приключат с изработването на всички специализирани карти на плажове, дюни и други природни образувания по крайбрежието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Импе, къде си? Това е твоят ресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още