IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните кредити в българска валута превземат пазара

Расте и интересът към потребителските кредити за покупка на имот, обзавеждане и рефинансиране на стари задължения

10:02 | 27.08.13 г. 1
Ипотечните кредити в българска валута превземат пазара

Продължава да расте интересът към потребителските кредити за покупка на имот, както и към ипотечните кредити в лева, сочат данни на консултантските компании КредитЦентър и Creditpoint.bg.

Освен за допълване на средства при покупка на недвижим имот и обзавеждане, потребителските заеми се търсят и за належащи ремонти и рефинансиране на други задължения при по-изгодни условия.

Очакванията на консултантите е този интерес да се запази и през следващите месеци до края на годината.

Същевременно през юли с още 5 на сто се е увеличил делът на кредитополучателите, изтеглили ипотечни кредити в българска валута, тъй като условията по кредитите в лева се подобряват по-бързо в сравнение с тези по кредитите в евро.

„Освен че няколко банки вече предлагат малко по-ниски лихви по левовите си кредити, на пазара могат да се намерят и оферти с по-висок процент финансиране, ако кредитът бъде изтеглен в българска валута. В повечето банки пък лихвите по кредитите в лева и евро са изравнени. Всичко това кара потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.

Месец юли е бил сравнително активен за пазара на ипотечно кредитиране, което е продължение на тенденцията интересът към ипотечните кредити през лятото на 2013 г. да бъде по-голям спрямо предходните няколко лета.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 35 010. Съотношението между българската и европейската валута е в полза на лева – 61% от изтеглените ипотеки, сочат данните на консултантите.

Потребителите между 26 и 35 години остават най-активни на ипотечния пазар – те представляват 52,4% от всички кредитополучатели. Нараснал е делът а кредитополучателите над 45 години – през юли те са близо 19% от всички при 13,6% през предходния месец.

И през юли 80% е делът на заемите между 10 хил. и 50 хил. евро. Останалите 20% са сравнително равномерно разпределени между останалите размери на ипотечните кредити.

Покупката на жилище остава водещ мотив за теглене на ипотечен кредит (в 98,6% от случаите), най-предпочитаният срок за изплащане остава между 16 и 20 години, а най-предпочитаният процент на финансиране на сделката - между 60% и 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
банките са си платили за пр статията, но истината зад нея е, че всички се опитват само да те заробят. избягвайте всякакви кредити ако има и най-малкия шанс да го направите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още