IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за предявяване на компенсации за лихвоточки ще бъде удължен

Притежателите на лихвоточки, които имат право на компенсация, ще могат да я потърсят до 30 ноември 2016 г., предвиждат законови поправки

11:37 | 05.11.13 г.
Срокът за предявяване на компенсации за лихвоточки ще бъде удължен

Депутатите са на път да удължат крайния срок за предявяването на компенсация на притежателите на т. нар. лихвоточки. Днес на първо четене бяха приети два законопроекта за промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове – един на депутати от Коалиция за България и един – на БСП, предаде БТА.

И в двата законопроекта се предлага срокът за предявяване на компенсация да бъде удължен до 30 ноември 2016 г. В момента е регламентиран краен срок 21 ноември т. г.

Поправката в закона засяга 59 861 държатели на права. Депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев коментира, че са дължими 89 млн. лева.

Според народните представители – вносители на законовите поправки, в последните години се наблюдава значително забавяне при изплащането на дължимите левови компенсации на гражданите поради недостиг на средства в Националния компенсационен жилищен фонд заради намалената бюджетна субсидия през последните години.

Депутатите предлагат също така изплащането на левовите компенсации да се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. Ако парите във фонда за текущата година не стигат за всички притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които имат право на компенсация, задълженията за неизплатените компенсации да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет.

Предлага се също така половината от постъпленията от продажбата на отнети в полза на държавата със съдебен акт жилища и вили да постъпват в бюджета на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още