IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на промишлени и индустриални сгради ще се засили

Трендовете в дадена индустрия задават тенденциите в управлението на проекти при производствените сгради, твърди Христин Хараланов от „Корект Проект“

11:53 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христин Хараланов. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Христин Хараланов. Снимка: личен архив

Пет години след колапса на „Лемън Брадърс“ на инвестиционния пазар все още не може да бъде очертана еднозначна посока за развитие. Тази липса на ясна тенденция е особено валидна в сферата на недвижимите имоти, където дори международните консултантски компании са предпазливи и изключително умерени в своите прогнози.

В България тази година обаче има единодушие по една тема. Очаква се през следващите години инвестициите в офиси и жилищни площи да се насочат към индустриалните и логистичните проекти. Тази тенденция бе подкрепена от мнозинството на тазгодишната конференция BalRec.

В този ред на мисли особено внимание заслужава промишленото и индустриално строителство. Не само защото се очаква скоро търсенето в тази сфера да се увеличи. Инвестицията в индустриални площи води след себе си развитието на редица други аспекти като жилищни сгради и офиси например и може да доведе до цялостно събуждане на сектора.

Внимателният анализ на пазара у нас показва, че постепенно се усеща тенденцията за поверяването на цялостното управление на проекти в сферата на промишленото и индустриалното строителство на една консултантска компания. „Проектите в тази сфера са строго индивидуални и особеностите, които ги съпътстват, изискват дълбоко познаване не само на процеса на управление на проекти, но и на конкретния бизнес. Това става най-ефективно, когато партньорите не се променят в процеса на работа“, анализира Христин Хараланов, управител на консултантската компания Корект Проект.

Ключово предимство за инвеститорите е, когато управлението на проекта е комплексна услуга и се извършва от една компания. Най-удачно е то да започне още преди покупката на земята, да обхване инвестиционното намерение и стигне до пускането на обекта в експлоатация. Опитът показва, че само така отговорността е ясна, стъпките са последователни и препоръките могат да бъдат наистина ефективни, а цената на проекта не е нужно да е прекалено висока.

„Трендовете в дадена индустрия залагат и трендовете при изготвянето и управлението на дадения проект“, допълва Христин Хараланов. В управлението на проекти в промишленото и индустриалното строителство и в частност в хранително вкусовата промишленост твърдението му е особено валидно. Тенденциите в България не се отличават от тези в световен мащаб. Както у нас, така и по света основен двигател на бизнеса остава качеството на продукцията. Контролът на разходите и качествената работна сила са също ключови за развитието на ХВП сектора. „Няма как да работиш по проект от тази сфера и да не взимаш под внимание тези особености“, допълни Хараланов.

При изпълнение на даден проект най-голяма тежест пада върху стартовата фаза. Тя е основата за коректната оценка на риска. Именно грешно прецененият риск може да има негативно влияние върху срока, бюджета и качеството на обекта, a сроковете в ХВП бранша са по-важни от всяка друга индустрия. Решенията се взимат на база икономически анализи, възможности за финансиране, социалните и законови особености на региона както и технологичните изисквания. Само правилно подбраният партньор, именно в началния етап, може да доведе проекта до успешен край.

Ролята на проджект мениджъра е да пресметне възможните рискове и да консултира инвеститора във всеки един момент от проекта. За инвеститорите в бранша е важно да открият партньор, който не просто да изпълни дадени изисквания, но и да препоръчва конкретни ходове в зависимост от възможностите, които се откриват. Консултантската компания трябва да е две стъпки пред възложителя в процеса на работа. Особено при международните компании това изискване важи с пълна сила.

Българският пазар е показал, че разполага с правилните консултантски компании на местно ниво. „Един от клиентите, с които работим вече пета година, е безапелационен световен лидер в хранително-вкусовата промишленост. Дългосрочното партньорство позволява на инвеститора да е напълно сигурен в ефективността на екипа ни и да разчита на нас за заложените цели – от инвеститорското решение до разрешението за ползване“, коментира Христин Хараланов от Корект Проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още