IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабва се режимът за преместваемите обекти край плажовете

Депутатите приеха законодателни промени, с които се разрешава поставянето на преместваеми обекти за търговия и други дейности в зона А от крайбрежието

12:20 | 07.02.14 г.
Разхлабва се режимът за преместваемите обекти край плажовете

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности ще могат да се поставят и в т. нар. зона А на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега, решиха депутатите.

Днес Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от Коалиция за България, предаде БТА.

Според поправките преместваемите обекти на първа линия не трябва да надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.

Според вносителите на поправките въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Приетите днес промени в закона предвиждат размерът на концесионното плащане и на

наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите приеха и предложението на ГЕРБ черноморските общини сами да определят периода за забрана на строителните дейности. Всяка година най-късно до 1 март, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.

Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още