IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Ако кредитополучателите изплатят заема през първата година, ще дължат такса до 1% от размера на кредита

10:22 | 07.03.14 г. 44
Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити, ако заемите са изплатени след първата година, предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Поправките бяха гласувани на първо четене от депутатите.

В случай, че кредитополучателите погасят ипотечен кредит през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума.

Въвеждат се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.
Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Същевременно депутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази опасенията си заради някои формулировки в закона. "Най-притеснителното е, че с параграф 7 от него банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците. С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело", коментира Радев пред журналисти в Народното събрание.

„С въвеждането на тази норма вместо банките да могат да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, в които стотици и хиляди български граждани губят жилищата си. Не можем с такава норма, вместо да облекчаваме положението на длъжниците, го усложняваме по възможно най-бързия начин те да губят жилищата си”, посочи Радев, цитиран от агенция Фокус.

Според него дори и кредиторът да продаде жилището на некоректен длъжник, длъжникът пак ще е такъв доживот. "Шест месеца слушахме как с този законопроект ще решим проблема с хората, които си губят жилищата, а такъв регламент в този законопроект няма", коменитра депутатът.

Новите текстове от закона освен това се отнасят за новите договори за ипотечни кредити, докато за завареното положение ще важат старите разпоредби, допълни Радев.

* Допълнено със становището на Емил Радев, депутат от ГЕРБ

Още новини от парламента четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan_baev
преди 10 години
За пръв път изобщо вземам участие в какъвто и да е форум. Мисля, че темата е важна за повечето икономически активни хора. Вече започвам да съжалявам за това си участие, но все пак ще напиша това финално и приключвам:Потребителският ми кредит /за щастие днес направих последната си вноска/ е от 06/2009. В договора имаше наказателна лихва за предсрочно погасяване. Първото предсрочно погасяване съм направил 10/2010 и не ми е била поискана такса. Изменението в закона влиза в сила от 31.08.2010 г. Може и банката така да е решила и да си прав. При всички мои познати и колеги ситуацията е същата.Календар-е хоризонта ми не е за една година и не "бленувам" за вторичен пазар, защото не съм важен аз, тъй като може съвсем скоро да нямам и ипотечен кредит. Важна е цялостната среда, която се създава от тези "умни" законотворци.И при лизинга на коли и при кредитите се отпускат пари, на които се плащат лихви - какво неестествено има да се сравняват. И двете финансови услуги са на нашия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
какво изключение-чети линка дето съм го пуснал. Къде е изключението? И преди е било както сега. Ако някоя банка, по своя воля е решила да направи по-добри условия за кредитираните лица-това е друга бира, но не може да се очаква такова вменяване на задължение със закон. А ти, позволи ми да да предположа-преувеличаваш малко със това "следил", защото особено в началото се правеха постоянно уговорки, че ще важи само за бъдещи кредити. И още-никъде не се е опитвал никой да внуши, че ще се създаде по-пазарна среда(или поне не като основна теза), а просто, че ще станат по-социално справедливи. И сега най-якото: хоризонта ти явно е до края на тая година. Щото се предполага, че и тепърва ще се взимат потребителски кредити. И новите кредити ще бъдат при новите условия. Т.е. ще има и вторичният пазар, за който ти така бленуваш(макар, че не той е основната цел на законодателните промени). А относно твоя пример-как може да сравняваш лизинг на кола с ипотечен кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
ivan_baev
преди 10 години
При потребителските кредити по изключение ли беше?А по отношение на дебатите от самото начало, които аз като заинтересован съм следил, основната теза, която искаха да внушат на населението е, че ще се създаде по-пазарна среда за определяне на лихвите по ипотечните кредити. В това число ще се развие вторичен пазар на тези кредити, т.е. лесно и относително евтино /или след година без наказателни лихви/ да можеш да отидеш и да се рефинансираш в друга банка, ако нейните условия към момента са по-изгодни.Като се изключват досега взетите ипотечни кредити /отпуснати през икономическия растеж след 2005 г./ от обхвата на промените кога и как точно ще се създаде този вторичен пазар?Сега хората със заварени ипотечни кредити искат или не трябва да платят "данъка" на банката, за да участват в кредитният пазар при новата лихвена среда, която ще се формира.Пример: Аз още 18 г. ще изплащам ипотечен евров кредит при лихва от 6,8%. А миналата година си купих кола на 3 годишен лизинг при лихва от 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
между другото-тоя Емил Радев(прости ми Господи, скверните слова), АКО е така както го обяснява е прав. Твърде кратък е тоя срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://***.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/laws_consumer_credit_bg.pdfПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ 3. Законът за потребителския кредит (обн., ДВ, бр. 53 от 2006 г.; изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 110 от 2008 г. и бр. 82 от 2009 г.) се отменя. 4. Заварените при влизането в сила на закона висящи производства по от-менения Закон за потребителския кредит пред Комисията за защита на потреби-телите се довършват по досегашния ред. 5. Разпоредбите на закона не се прилагат за договори за потребителски кредит, сключени преди датата на влизането му в сила, с изключение на чл. 14, 15, 26 и 35, които се прилагат за безсрочни договори за кредит, сключени преди тази дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
я ми цитирай от ЗПК къде пише, че е за заварените кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
остави бизнеса:Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.ей това беше важното да се направи. Щото в момента, ако си изтеглил 2008г(не е задължително всеки да разбира от цени на недвижими имоти и от балони, та спокойно читав иначе човек може да се е подлъгал) за да си купиш за 100 000 евра апартамент, после са те уволнили и сега работиш на заплата на 1/3 от предишната и ти вземат апартамента, продадат го за...да кажем 50 000 и ти пак дължиш примерно 40 000 евра, работиш за 1000 лв и парите не стигат. И кво ти остава? Ми пътя и западна Европа, а после що нямаме млади хора(това е една от причините само, разбира се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и Гечев и Данчо Ментата по телевизията го казаха преди повече от половин година. Гечев по бтв в ...това съботното сутрешното съм го чувал, а Данчо по новините на пресконференция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 10 години
Лъки - борсата не расте заради законите (нс) , а заради правителството - което към момента успя да се еманципира от буламачите който правят в нс ( закона за оцета няма да го коментирам) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Не бе пич, те сега се опитват да омаловажат постигнатото! А то е много! Защото точно ето този закон, така ще изтласка бизнеса напред, че им бедна фантазията. На критиците. Да ме хранят колкото искат, борсата расте. Не само, че расте, а се къса да расте! И това не е, защото се влошава бизнес средата, а точно обратното - подобрява се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още