IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Ако кредитополучателите изплатят заема през първата година, ще дължат такса до 1% от размера на кредита

10:22 | 07.03.14 г. 44
Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит след първата година*

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити, ако заемите са изплатени след първата година, предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Поправките бяха гласувани на първо четене от депутатите.

В случай, че кредитополучателите погасят ипотечен кредит през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума.

Въвеждат се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.
Предвижда се и да се даде възможност на кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.

Същевременно депутатът от ГЕРБ Емил Радев изрази опасенията си заради някои формулировки в закона. "Най-притеснителното е, че с параграф 7 от него банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците. С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело", коментира Радев пред журналисти в Народното събрание.

„С въвеждането на тази норма вместо банките да могат да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, в които стотици и хиляди български граждани губят жилищата си. Не можем с такава норма, вместо да облекчаваме положението на длъжниците, го усложняваме по възможно най-бързия начин те да губят жилищата си”, посочи Радев, цитиран от агенция Фокус.

Според него дори и кредиторът да продаде жилището на некоректен длъжник, длъжникът пак ще е такъв доживот. "Шест месеца слушахме как с този законопроект ще решим проблема с хората, които си губят жилищата, а такъв регламент в този законопроект няма", коменитра депутатът.

Новите текстове от закона освен това се отнасят за новите договори за ипотечни кредити, докато за завареното положение ще важат старите разпоредби, допълни Радев.

* Допълнено със становището на Емил Радев, депутат от ГЕРБ

Още новини от парламента четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
честно - не се сещам да се е коментирало САМО за ново отпуснатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
вие се шегувате:) ОБРАТНО ДЕЙСТВИЕ НА ЗАКОНИТЕ ИМА САМО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!!! Сиреч-завареното положение е заварено положение. Особено в частно правните отношения не виждам как може да се направи такова изключение-дори да го приемат ще падне в КС. Освен това-от ден първи на дебатите се говореше САМО за бъдещи кредити-някой от вас не е ли следил???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
ето ти и оценката на "неблагодарните" хора по данни на БНБ в края на януари 2014 г. привлечените средства на граждани и домакинства в банковата система достигаха до 39,9 млрд. лв., като само за месец се увеличиха с 642 млн.лв. Спестяванията на домакинствата продължават да бъдат с най-висок дял от всички привлечени суми в банковата система (близо 54% от тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
qnidopi
преди 10 години
Смешници, тая страна загива така и така, само че не са виновни банките точно. Те винаги са били и винаги ще бъдат удобен ***, с който политиците да забърсват *** след себе си. И слабоумните българи винаги ще кълват на едно и също.. Банките са виновни за това, че държавата е скапана. Не крадливите политици и администрация, не корумпираните полицаи и съдии, не безбройните *** източващи държавата по всевъзможни начини (фалшиви ТЕЛК-ове, безплатна здравна и социална помощ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
както каза колегата hommedone ГЕРБ си свършиха работата тога за потребителските . БСПДПС дигаха лозунги по всички телевизии и накрая резултат е този . Както и повечето им заявки де !п.п.Добре е да се оценяват нещата колкото се може по безпристрастно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
ivan_baev
преди 10 години
Защо ли си учудвам от действията на всички тези некомпетентни *** в парламента, които близо година "мъдриха" промените, участваха в предавания по телевизиите, за да разясняват как ще се защитят максимално кредитополучателите /особено тези с ипотечен кредит за първо (основно) жилище/ и накрая изключват от тези промени всички имали желанието, възможностите и дързостта да си купят жилище на кредит, през годините на икономически възход.Всичко това показва как се хвърля прах в очите на хората и след няколко месеца като излязат по предизборните трибуни ще отчетат промените като "голям напредък" в защита на "обикновените" хора от народа. И най-вероятно ще бъдат насърчавани от многохилядното множество, по-голямата част, от което не знае значението на това какво е анюитетна вноска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
hommedome
преди 10 години
Лъки, грешиш че не може да се въведе за стари кредити.Мисля 2009 направиха законова промяна за отпадане на такса предсрочно погасяване за потребителски кредити, включително и вече действащи кредити. Имах кредит в СЖ Експресбанк, който исках да погася предсрочно. Банката се опъваше и искаше да си вземе такса, но в съда това не мина-просто закона беше недвусмислено написан че таксата пада във всички случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Това ще отпуши кредитирането на новоотпуснати заеми! Освен това 100% някоя банка ще предложи рефинанс, който предлага предсрочно погасяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
По-добре е да се започне от някъде! Това няма как да засегне старите кредити, по простата причина, че за тях е подписан договор! Логично е. Но новите кредитополучатели ще бъдат изключително облагодетелствани! Поне оценете това, което се прави с толкова зор, бе, неблагодарни създания такива! Мислите ли че е толкова лесно да се опълчиш срещу най-могъщите кръвопийци в България - банките ?? Ето някой, който го прави, колкото и да му е трудно. А вие ги хранете и продължавайте да им искате оставка. Неблагодарници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
hommedome
преди 10 години
Забележете какво пише във фаталния параграф 13 от Заключителните разпоредби:" 13. Разпоредбите на закона не се прилагат за договори, включени в обхвата му, сключени преди датата на влизането му в сила."т.е. 1:0 за банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още